«Είμαι πολύ χαρούμενος που με δέχτηκαν στο ΜΙΤ! Ανυπομονώ για την νέα μου ζωή εκεί! Έχω βέβαια ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσω. Μπορεί να υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, όμως η φοιτητική ζωή στις ΗΠΑ είναι διαφορετική. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες τις οποίες θέλω να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν καλύτερα», σημείωσε ο Παναγιώτης ο οποίος φοίτησε με υποτροφία στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και παρακολούθησε το Πρόγραμμα Studies Abroad, το οποίο προετοιμάζει τους μαθητές του Λυκείου για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης χωρίς International Baccalaureate (IB).
Ο ίδιος πρόσθεσε στο TyposThes πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνέβαλλαν στην επιτυχία του αυτή. «Στην Αμερική το σύστημα είναι πιο πολύπλοκο. Μετρούν oi εξωσχολικές δραστηριότητες και μετά υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο, ο χρόνος που θα αφιερώσεις εσύ για το διάβασμα. Με βοήθησε φυσικά και το σχολείο μου το οποίο με ενημέρωσε για την διαδικασία που ακολουθείται», σημείωσε. Όπως μας είπε, μέτρησε πολύ το γεγονός ότι είχε πάρει μέρος σε μαθητικές Ολυμπιάδες και παρακολούθησε εξωσχολικά προγράμματα «που φέρνουν μαζί μαθητές που έχουν όρεξη, διάθεση και ικανότητες να ασχοληθούν με προβλήματα του κόσμου πχ knowledge society. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο το τι γίνεται στο σχολείο αλλά και η πρακτική αξιοποίηση των ικανοτήτων.
Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερο βάθος σε αυτό τον τομέα. Και ειδικά το ΜΙΤ δίνει έμφαση σε τεχνικά μαθήματα, και στην χρήση της γνώσης σε πρότζεκτ, στην έρευνα, σε εφαρμογές στον κόσμο. Αυτό είναι κάτι μου ενδιαφέρει κι εμένα.
Θα ήθελα να ασχοληθώ με την ρομποτική και να την συνδυάσω με τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον προγραμματισμό. Υπάρχει σχετικό πρόγραμμα εκεί».
Οι Ολυμπιάδες και η ρομποτική είναι δύο πράγματα που τα αγαπά από μικρός. «Από όταν ήμουν στο δημοτικό θυμάμαι να ασχολούμαι με απλά ρομπότ. Και εδώ και χρόνια συμμετέχω στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών», σημείωσε. Στο βιογραφικό του ήδη έχει δεκάδες συμμετοχές σε σχετικούς αγώνες.
Η ρομποτική εξάλλου είναι ένα από τα χόμπι του και για τον ελεύθερό του χρόνο. Του αρέσει επίσης η κιθάρα, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.
Πώς βλέπει τον εαυτό του σε δέκα χρόνια; «Εξαρτάται από τις περιστάσεις και τις ευκαιρίες. Δεν έχω αποφασίσει αν θα μείνω εκεί ή θα επιστρέψω εδώ. Προς το παρόν θα ετοιμαστώ τον Αύγουστο με αρχές Σεπτεμβρίου για να πάω στις ΗΠΑ και να ξεκινήσω τις σπουδές μου», δήλωσε.
Να σημειώσουμε πως ο Παναγιώτης Λιάμπας είχε γίνει επίσης δεκτός στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Μ. Βρετανίας (2022 - 2023) ενώ έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα:
2023
Αργυρό Μετάλλιο
•64η Διεθνής Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Ιαπωνία
•40ή Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Τουρκία
Χρυσό Μετάλλιο
-40ή Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, «Αρχιμήδης»
2022
Αργυρό Μετάλλιο
-63η Διεθνής Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Νορβηγία
-39η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Κύπρος
Χρυσό Μετάλλιο
-39η Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, «Αρχιμήδης»
2020
Αργυρό Μετάλλιο
-24η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Νέων
-Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, «Αρχιμήδης»
2021
1η Θέση
-American Mathematical Competition AMC 12) με βαθμολογία που τον κατέτασσε στο 5% διεθνώς
3η Θέση
-European Mathematical Cup – Junior, Category
Αστρονομία - Αστροφυσική
2021
Χάλκινο μετάλλιο
-14η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Κολομβία
Αργυρό μετάλλιο
-Εθνική Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Πληροφορική
2022
3η Θέση
-Εθνική Ολυμπιάδα Πληροφορικής – Μέλος της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής που
συμμετείχε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στην Ινδονησία
2021
1η Θέση
-Εθνική Ολυμπιάδα Πληροφορικής - Μέλος της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής
Εύφημη Μνεία
-28η Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής.
typosthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου