Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024 στον Δήμο Δεσκάτης

Το Υπουργείο Πολιτισμού  πραγματοποιεί και φέτος, σε όλη τη χώρα, την

επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με την διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα. 


Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

 Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης, στο παραπάνω πλαίσιο, θα υλοποιήσουν την Κυριακή 26 Μαΐου και στις 11.00 π.μ., ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Παλιουριάς Δεσκάτης τις εξής δράσεις:


 
 

• Ξενάγηση στον γεώτοπο «Πετρώματα Ουράνιου τόξου» (θέση Σκάλα, Παλιουριά). Τα όμορφα ποικιλόχρωμα πετρώματα του «ουράνιου τόξου», χρονολογούνται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δεινόσαυροι και ένας νέος ωκεανός ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Γη, ο ωκεανός της Τηθύος. Τα πετρώματα του «ουράνιου τόξου» είναι ιζήματα, από τα πρώτα που πλήρωσαν τον πυθμένα του τότε νεο-αναπτυσσόμενου ωκεανού.

• Ξενάγηση σε δυο μονόχωρους μεταβυζαντινούς ναούς των μέσων του 18ου αι., την Κοίμηση Θεοτόκου Παλιουριάς και την Αγία Παρασκευή Παναγιάς, με αξιόλογο αγιογραφικό διάκοσμο και τέμπλο.

• Ξενάγηση στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, δίνοντας έμφαση στην σχέση του μνημείου με το ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο της περιοχής με το μοναδικό στην Ελλάδα διώροφο καθολικό. Και οι δυο ναοί είναι κατάγραφοι και χρονολογούνται βάσει επιγραφών το 1481/2 και το 1728-30.

• Ξενάγηση στον γεώτοπο της σύγκρουσης των δύο ηπείρων, Ευρώπης και Αφρικής (δρόμο προς Ι.Μ. Ζάβορδας). Κάτω από το σημερινό ανάγλυφο της Βουνάσσας, της κοιλάδας του Αλιάκμονα και της Ι.Μ. Ζάβορδας, διατηρείται μια ζώνη όπου η Ευρώπη συνάντησε τον ωκεανό της Τηθύος. Μετά την καταστροφή του ωκεανού η Ευρώπη συγκρούστηκε με την Αφρική και το ίχνος της αποτυπώνεται κάτω από την Ι.Μ. Ζάβορδας.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών στο τηλ. 24620 25403, (κ. Σ. Τσακστάρα, κ. Δ. Θεοδωρίδου).

Η είσοδος στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου