Το "κουμπί πανικού", βρισκόταν μέχρι σήμερα σε πιλοτική λειτουργία από τον Μάρτιο του 2023, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά για γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
11 χορηγήσεις "Panic Button" την ημέρα
Περισσότερες από 10 γυναίκες την ημέρα, εγκαθιστούν ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, το "κουμπί πανικού", στα κινητά τους τηλέφωνα. Μόνο από την 1η Απριλίου, την ημέρα που δολοφονήθηκε η Κυριακή, από τον πρώην σύντροφο της, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, μέχρι και τα μέσα Μάϊου, η ΕΛ.ΑΣ. έχει χορηγήσει την εφαρμογή, σε συνολικά 450 γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το ίδιο διάστημα, η Αστυνομία, έχει δεχτεί 5.587 κλήσεις, έχει διαχειριστεί 3.651 ενδοοικογενειακά περιστατικά και έχει προχωρήσει σε 2.142 συλλήψεις. Συνολικά, 84 γυναίκες, έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε δομές.
Πώς λειτουργεί το "Panic Button"
Με μια "αθόρυβη" κίνηση, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση νέου κινδύνου να ειδοποιούν τις αρχές χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά έξυπνης τεχνολογίας. Οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν έστω και μια φορά καταγγείλει περιστατικά στις αρχές, πατώντας παρατεταμένα μια κρυπτογραφημένη ένδειξη στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου, θα μπορούν να στέλνουν γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό τους. Το εικονίδιο της εφαρμογής, έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή από τον δράστη.
Το "Panic Button", που επεκτείνεται σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Yπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
"Η επέκταση της χρήσης της εφαρμογής "Panic Button” σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποτέλεσε μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών", ανέφερε σε δήλωση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης και ενίσχυσης των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ..
"Ως εργαλείο πράγματι λειτούργησε ενισχυτικά στο να αποκαλυφθούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας", τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: "Το "Panic Button" είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Πολιτεία αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορεί να υλοποιεί παρεμβάσεις που σώζουν ζωές". "Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει", επεσήμανε από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου