Ο 24χρονος πρωταθλητής, θυμίζουμε μέσα στη χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο είχε πάρει την 4η θέση, αλλά σήμερα το βράδυ στη Ρώμη επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση καταφέρνοντας να πετύχει ατομικό ρεκόρ, ενώ έγινε και ο πρώτος Έλληνας που δοκίμασε άλμα πάνω από τα 6 μέτρα (στην τελευταία του προσπάθεια έβαλε τον πήχη στα 6.02 μήπως και προσπεράσει τον Μόντο Ντουπλάντις).
Ο Εμμανουήλ Καραλής άφησε τα 5.35μ και ξεκίνησε με επιτυχία από τα 5.50μ. Ο πήχης ανέβηκε στα 5.65μ και ο 24χρονος Έλληνας άλτης τον πέρασε με άνεση! Με την πρώτη πέρασε και το 5.75μ δείχνοντας σε σπουδαία κατάτασταση και κάνοντας ξεκάθαρο στους αντιπάλους του ότι ήρθε στη Ρώμη για το μετάλλιο.
Η πρώτη του άκυρη προσπάθεια ήρθε στα 5.82μ, αλλά αυτό δεν τον πτόησε και τα κατάφερε με την 2η προσπάθεια.
Αυτό το άλμα τον επανέφερε στην 2η θέση και του έδωσε την ψυχολογία που ήθελε για τη συνέχεια όπου είχαν απομείνει πέντε αθλητές (Ντουπλάντις, Καραλής, ο Τούρκος Τσάσμα, ο Γερμανός Τσέρνικελ κι ο Γάλλος Κολέ).
Κι ο Μανόλο φρόντισε να... κόψει τα πόδια στους τρεις τελευταίους καθώς με φοβερό άλμα πέρασε με την πρώτη τα 5.87μ. κάνοντας ατομικό ρεκόρ (5.86μ το προηγούμενο).
Ο Ντουπλάντις άφησε το συγκεκριμένο ύψος, οι άλλοι τρεις ο ένας μετά τον άλλον δεν τα κατάφεραν κι έτσι ο Καραλής βρέθηκε προσωρινά πρώτος και σίγουρα δεύτερος.
Στη συνέχεια δοκίμασε για την απόλυτη υπέρβαση με τον Σουηδό να περνά τα 5.92μ, καθώς ο ίδιος απέτυχε στο πρώτο του άλμα και έβαλε τον πήχη στα 5.97μ. Ο Ντουπλάντις πέρασε κι αυτό το ύψος, ο Μανόλο όχι κι έτσι στην τελευταία του προσπάθεια έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που δοκίμασε σε επίσημο αγώνα άλμα πάνω από τα 6 μέτρα. Για την ακρίβεια 6.02μ.
Η προσπάθεια ήταν καλή, αλλά ο πήχης ήταν πολύ ψηλά με τον Καραλή να ολοκληρώνει τον αγώνα του και να αποθεώνεται από τον κόσμο.
Όσον αφορά τον Ντουπλάντις, έχοντας εξασφαλίσει το χρυσό, ανέβασε τον πήχη στα 6.10μ που τα πέρασε με ευκολία και αμέσως μετά στα 6.25μ αναζητώντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Εκεί ήρθαν κι οι πρώτες του αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά σημασία έχει το χρυσό με τον Έλληνα πρωταθλητή να είναι ο πρώτος που έσπευσε αν τον συγχαρεί.
Όσον αφορά το ασημένιο του Καραλή, αυτό είναι το 2ο μετάλλιο της Ελλάδας στο επί κοντώ ανδρών μετά το ασημένιο που είχε κατακτήσει το 1966 στη Βουδαπέστη ο Χρήστος Παπανικολάου.
Παράλληλα είναι το 3ο μετάλλιο της χώρας μας στη Ρώμη.
Προηγήθηκε το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου