Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ozempic: Πώς τα blockbuster φάρμακα που αδυνατίζουν μας χορταίνουν πριν καν φάμε


Πώς συνδέονται τα blockbuster φάρμακα για την παχυσαρκία με το αίσθημα του κορεσμού
- Ανάρπαστα τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic, και παρόμοια φάρμακα που αδυνατίζουν συχνά, αισθάνονται χορτάτοι ακόμα και πριν ξεκινήσουν να τρώνε. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε αυτό το φαινόμενο - και που βοηθά επίσης να προκληθεί η ίδια αίσθηση κορεσμού χωρίς τη χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους.


Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Science, όπως μεταδίδει το Nature, οι επιστήμονες περιγράφουν δύο ξεχωριστές ομάδες νευρώνων που σχετίζονται με το αίσθημα κορεσμού: η πρώτη καθορίζει το αίσθημα κορεσμού πριν από το γεύμα και η δεύτερη το αίσθημα κορεσμού μετά το γεύμα. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα blockbuster φάρμακα για την παχυσαρκία επιδρούν σε αυτούς τους νευρώνες "κορεσμού", αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής μηχανισμός τους, λένε οι συγγραφείς.


 
 

Η αναγνώριση αυτών των δύο πληθυσμών νευρώνων είναι η βασική συνεισφορά της εργασίας, λέει η Allison Shapiro, ειδικός στη νευροανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus στην Aurora, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Κορεσμός χωρίς φαγητό

Τα νέα φάρμακα για το διαβήτη που όμως οδηγούν σε μεγάλη απώλεια κιλών και έχουν γίνει ανάρπαστα, μιμούνται μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επίσης δρα στον εγκέφαλο για να περιορίσει την όρεξη. Τα φάρμακα GLP-1 περιλαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη, που πωλείται ως Ozempic και Wegovy, και τη λιραγλουτίδη, με τις εμπορικές ονομασίες Saxenda και Victoza.

Το GLP-1 είναι μια ορμόνη της κατηγορίας των ινκρετινών, ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται στο πεπτικό σύστημα μετά την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών. Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, η διέγερση των υποδοχέων GLP-1 με τέτοιους αγωνιστές μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη στο πλάσμα και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο. Το GLP-1 καθυστερεί επίσης την γαστρική κένωση και, δρώντας στον υποθάλαμο, προάγει τον κορεσμό και μειώνει την πρόσληψη τροφής. Εκτός από το πάγκρεας, οι υποδοχείς GLP-1 βρίσκονται στον εγκέφαλο, τα λιπώδη κύτταρα, την καρδιά, το συκώτι και άλλα όργανα.

Ο Hyung Jin Choi, νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, βίωσε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της λιραγλουτίδης όταν πήρε το φάρμακο για την παχυσαρκία. "Ένιωσα μια τεράστια αύξηση του αισθήματος κορεσμού όταν είδα και μύρισα φαγητό, ακόμη και πριν αρχίσω να τρώω", λέει. Αυτό τον παρακίνησε να εμβαθύνει σε αυτό το αίσθημα.

Αυτός και οι συνάδελφοί του απευθύνθηκαν σε άτομα με παχυσαρκία και τους ζήτησαν να αναφέρουν το επίπεδο κορεσμού τους πριν από το φαγητό. Τα άτομα που λάμβαναν λιραγλουτίδη είχαν ένα αίσθημα πληρότητας ακόμη και πριν από την έκθεση στο φαγητό, αλλά αυτό το συναίσθημα αυξήθηκε όταν τους έδειξαν φαγητό και αυξανόταν ξανά αφού είχαν φάει. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο Choi δεν είναι ο μόνος που παίρνει αυτό το φάρμακο που αισθάνεται χορτάτος και μόνο με την θέα του φαγητού – ένα συναίσθημα που η ομάδα ονόμασε "κορεσμό πριν από την κατάποση".


Πάντως, όλο και περισσότερα δεδομένα έρχονται στο φως για τους αγωνιστές του υποδοχέα του GLP-1, πιο γνωστοί με επωνυμίες όπως Ozempic και Wegovy (σεμαγλουτίδη), Victoza (λιραγλουτίδη) και Byetta (εξενατίδη). Φαίνεται μάλιστα πως τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας να είναι θεραπευτικές επιλογές για τον εθισμό από κάπνισμα και αλκοόλ, τη χρόνια νεφρική νόσο, τη νόσο Alzheimer, τη νόσο Parkinson και άλλα νοσήματα.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου