Είναι αδιανόητο να συζητάμε όλοι για μια ακρίβεια που πλήττει τον κόσμο και η κυβέρνηση να έρχεται τώρα να αυξήσει
τον ΦΠΑ στον καφέ, τον ΦΠΑ σε έναν κλάδο που ταλανίζεται από τεράστια προβλήματα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο ιδιοκτήτης καφετέριας στη Λάρισα Κώστας Νούσιος.Δεν είναι μόνο ΦΠΑ που ανεβαίνει τώρα και συζητάμε αυτό το θέμα. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά εδώ και δύο χρόνια τεράστια θέματα.
Έχουμε να κάνουμε με την ενεργειακή κρίση που μας ταλανίζει και είναι τεράστιο το πρόβλημά μας. Έχουμε να κάνουμε με τις πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί υπέρογκα.
Έχουμε να κάνουμε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, που δεν το συζητάει κανένας, που είναι στο κιλό ένα ποσό κοντά στα 3 ευρώ, που η κυβέρνηση έχει βάλει φόρο και σε αυτόν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Ναι, ο σερβιριζόμενος καφές από χθες έχει ακριβύνει, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε πλέον αλλά άλλες αυξήσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί ένα διαχωρισμό στον ίδιο τον κλάδο και δημιουργεί έναν τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό.
Θεωρώ ότι η ρύθμιση αυτή είναι φωτογραφική, ευνοεί καθαρά τις μεγάλες αλυσίδες, τα takeawayκαι τα delidery και παράλληλα προσπαθούν να τελειώσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση.
Πολιτικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος γιατί μιλώντας όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε 13% στην εστίαση και το αιτιολογούσε με επιχειρήματα.
- Η αύξηση στην τιμή του σερβιριζόμενου καφέ είναι από 0,30 έως 0,70 ευρώ ανάλογα με τα κόστη που έχει η κάθε επιχείρηση.
Εμείς δεν καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερή την τιμή. Αυξήσαμε την τιμή του καφέ κατά περίπου 50 λεπτά είπε ο κ. Νουσιος.
Το καλό με εμάς είναι ότι ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει ότι αυτό το μέτρο το έχει εφαρμόσει καθαρά η κυβέρνηση και δεν έχει να κάνει με εμάς.
Αντιλαμβάνεται, ζει μαζί μας ο κόσμος, συζητάμε καθημερινά μαζί του, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Αυτό είναι καλό για μας.
- 84% είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Από 13% έγινε 24% άρα η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ είναι 84% είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.
Έχουμε αυτά τα κόστη που ανεβαίνουν αυτόματα αμέσως μετά την αύξηση του ΦΠΑ γιατί συμπαρασύρει και άλλα πράγματα.
Ξέρετε, δύο χρόνια η εστίαση έχει αύξηση λειτουργικού κόστους 42%, έχει περάσει στην κατανάλωση το 12% έχει απορροφηθεί το 30%. Αυτή τη στιγμή που μας επιβαρύνουν εκ των πραγμάτων θα μετακυλήσουμε βάρη στον καταναλωτή. Αυτό έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κι να το κάνουμε.
Έχουμε να κάνουμε και με τη διεθνή αύξηση της τιμής του καφέ το 2024, που είναι ένα 50% επιπλέον.
Δεν είναι αυτά που γνωρίζετε μόνο, έχουμε τεράστιους φόρους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κυβέρνηση και το κράτος, είπε ο κ. Νούσιος.
- Αν πωλείται ο καφές πχ 2 ευρώ, για να κάνουμε εύκολη την πράξη, τα 50 λεπτά είναι φόρος ΦΠΑ. Σε αυτό βάλτε 0,5% δημοτικό τέλος. Βάλτε πάνω σε αυτό ότι έχω 13% ποσοστά σερβιτόρων ή 16% ποσοστά σερβιτόρων. Λοιπόν από κει και πέρα είναι τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης και η πρώτη ύλη, είπε ο κ. Καββαθάς.
Όλοι μας στον καπιταλισμό δουλεύουμε, αλλά καπιταλισμός με καπιταλισμό έχει διαφορά. Καπιταλισμός είναι αυτό το μέτρο που το φέρνει η κυβέρνηση υπέρ των μεγάλων αλυσίδων καφέ. Αυτόν τον καπιταλισμό εξυπηρετεί αυτή η αύξηση, δεν εξυπηρετεί κάτι άλλο, τόνισε.
- Οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν και έχουν, πέραν των take away και των delidery, έχουν και σέρβις, καθίσματα, mini πάγκους, όπου μπορεί να πιει κανείς τον καφέ του χωρίς να εξυπηρετείται από σερβιτόρους, άρα δεν θεωρείται σέρβιριζόμενος, άρα φθηνότερος, άρα θα στραφούν εκεί οι περισσότεροι για τον καφέ, ακριβώς γιατί εκεί δεν θα υπάρχει αύξηση στην τιμή, είπε ο κ. Καββαθάς.
- Κι επειδή μιλάμε για καπιταλισμό η συγκεντροποίηση στον κλάδο της εστίασης είναι στο 1,2%. Οι άλλες επιχειρήσεις είναι μικρές και πολύ μικρές, λοιπόν, αυτό είναι κάτι που ενοχλεί κάποιους και θέλει να πάει η συγκεντροποίηση στους μεγάλους.
Η εστίαση έχει υποστεί πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, κι αυτό ήταν νομίζω το μεγαλύτερο κερασάκι στην τούρτα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο ιδιοκτήτης καφετέριας στην Αθήνα Νίκος Ατζάρας
Εμείς ως νέα επιχείρηση τους τελευταίους έξι μήνες, πήραμε την απόφαση να μην κάνουμε αύξηση στο καθιστικό, διότι βλέπαμε ότι ο κόσμος είχε ένα τελευταίο αγαθό να έρχεται να απολαμβάνει τον καφέ του καθήμενοι.
Γιατί εμείς είμαστε αμιγώς καθιστικό μαγαζί, δεν είμαστε κατάστημα, ούτε πουλάμε ούτε έχουμε take away, οπότε ο κόσμος θέλει να έρχεται, να απολαμβάνει και να παίρνει μια εμπειρία γιατί εμείς ψήνουμε καφέ, εισάγουμε κιόλας καφέ, οπότε θα μιλήσω και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Από χθες που κάνω συζητήσεις με τον κόσμο είναι λίγο αγχωμένος για το τι θα γίνει, τι αύξηση θα πάρουμε.
Στην εστίαση έχουν ανέβει πάρα πολύ τα κόστη, ο καφές ως πρώτη ύλη έχει μια παγκόσμια αύξηση τιμής κατά 40% με 50% και θα υπάρχει κι άλλη αύξηση από Σεπτέμβρη Οκτώβρη.
- Δηλαδή δεν είναι απλά ένα 11% στην αύξηση του ΦΠΑ. Είναι αύξηση της πρώτης ύλης, αύξηση στην ενέργεια, αύξηση στα εργατικά, κι όλο αυτό θα το επωμιστεί ο καταναλωτής.
Εμείς πήραμε την απόφαση να μην κάνουμε την αύξηση στην τιμή του καφέ για το ΦΠΑ τώρα, αλλά επειδή εισάγουμε κιόλας πρώτη ύλη και ανεβαίνει ο καφές στην παγκόσμια αγορά, από τον Σεπτέμβριο θα δείτε παντού αυξήσεις ακόμα και στα take away και στις μεγάλες αλυσίδες γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
- Δηλαδή αν τώρα πουλάμε έναν καφέ take away στα 2,20 ευρώ, σίγουρα τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα φτάσει 2,5 με 2,60 ευρώ, μόνο από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης.
- Σε 6 μήνες μπορεί να πωλείται και στα 3 ευρώ, είπε ο κ. Ατζάρας.
Ο κόσμος θεωρεί ότι ο καφές είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό και είναι αναστατωμένος, έχει τρομάξει, με ρωτάνε πόσο θα το ανεβάσω, κλπ,
Η αύξηση της τιμής του καφέ ως πρώτη ύλη διεθνώς είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, είπε ο κ. Καββαθάς. Δεύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο είναι το Βιετνάμ, κι εκεί έχουν ασθενήσει οι φυτείες, έχει μειωθεί η παραγωγή με αποτέλεσμα να αυξάνουν την διεθνή τιμή του καφέ.
Αντίστοιχα έχουμε και αύξηση της τιμής στο χυμό του πορτοκαλιού. Διότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στη Βραζιλία και στην Καλιφόρνια που είναι οι μεγάλες παραγωγές χώρες χυμού πορτοκαλιού, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται η τιμή του πορτοκαλιού.
- Οι επιχειρήσεις καφέ, οι καφετέριες είναι θνησιγενείς σε μεγάλο ποσοστό. Ανοίγουν και κλείνουν. Ειδικά αυτό που βλέπουμε στον χώρο του καφέ, είναι ένας υπερεπαγγελματισμός που έχει διάρκεια ζωής από 6 έως 12 μήνες.
- Η καφέ-εστίαση είναι ενιαίος κλάδος, δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός σε σερβιριζόμενο προϊόν και σε takeaway, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, τόνισε ο κ. Καββαθάς.
- Φανταστείτε μια καφετέρια, που δίνει και delivery και take away και έχει έναν κι ένα πάγκο και μερικά καθίσματα απέξω και παίρνετε τον καφέ και κάθεστε και τον πληρώνετε με 13% ΦΠΑ και δίπλα ένα παραδοσιακό καφενείο στο οποίο πάει ο συνταξιούχος να πιει τον καφέ του και βλέπει μια αύξηση της τάξεως των 40 ή 50 ή 60 λεπτών, όταν οι συνταξιούχοι μας το εισόδημά τους διαρκεί για 19 μέρες το μήνα, είπε ο κ. Καββαθάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου