VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Κίνδυνος αυξήσεων έως και 60% στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου – Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα



Ο Ιούλιος θα κλείσει με τιμή χονδρικής υψηλότερη από τα 130 ευρώ,
κάτι που έχει εφιαλτικές επιπτώσεις στη λιανική και ειδικά στο ευρέως χρησιμοποιούμενο πράσινο τιμολόγιο.

Με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών -διαμορφώνεται για σήμερα στα 218,77 ευρώ ανά κιλοβατώρα- θα γίνει σε λίγη ώρα η εξειδίκευση των μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών από τις ξαφνικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει ότι πλέον ο Ιούλιος θα κλείσει με τιμή χονδρικής υψηλότερη (ενδεχομένως και πολύ υψηλότερη) από τα 130 ευρώ κάτι που έχει εφιαλτικές επιπτώσεις στη λιανική και ειδικά στο ευρέως χρησιμοποιούμενο πράσινο τιμολόγιο.


Αυτή τη στιγμή, στις πρώτες 17 ημέρες του Ιουλίου, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 138 ευρώ. Αν εφαρμοστεί αυτή η τιμή στον μαθηματικό τύπο του πράσινου τιμολογίου μπορεί να βγάλει τιμή… 20,5 λεπτών στο τιμολόγιο της ΔΕΗ (χωρίς αναπροσαρμογή στο ποσοστό έκπτωσης) αλλά ακόμη και 25% στα τιμολόγια των παρόχων. Δεν είναι μόνο οι αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή που προκαλούν αυτές τις ανατιμήσεις. Είναι και η ίδια η σύνθεση του μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου υπολογίζεται το πράσινο τιμολόγιο. Όταν η τιμή χονδρικής παρουσιάζει απότομες μεταβολές (όπως συμβαίνει τώρα) η συνταγή του μαθηματικού τύπου οδηγεί σε πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στη λιανική σε σχέση με την χονδρική.



 
 
Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Η τιμή χονδρικής του Ιουλίου ήταν στα 98,89 ευρώ και τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 138 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 39%. Χωρίς καμία παρέμβαση, η αύξηση της τιμής λιανικής μπορεί να ξεπερνά σε πολλούς παρόχους ακόμη και το 55-60%. Για παράδειγμα πάροχος που για τον Ιούλιο έδινε το πράσινο τιμολόγιο στο 15,99 λεπτά, για τον Αύγουστο θα μπορεί να "βγει" στα 25 λεπτά κάτι που σημαίνει αύξηση 57%.


Τι έχει σημασία από εδώ και στο εξής: Να καταγραφεί η "περίμετρος" των μέτρων στήριξης.

Χθες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε πρώτη φάση θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου. Άρα τις ανατιμήσεις του Ιουλίου θα τις "φορτωθούν" τα νοικοκυριά. Θεωρείται δεδομένο (το αντίθετο θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη) ότι οι ενισχύσεις θα αφορούν μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια και δει τα πράσινα και όχι στα σταθερά καθώς τα τελευταία "προστατεύουν" τους καταναλωτές από τις απότομες μεταβολές του Αυγούστου.
Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν:

1. Πρώτον ποια θα είναι η έκταση της ενίσχυσης. Δηλαδή, σε ποια επίπεδα θα συγκρατεί την τελική τιμή της κιλοβατώρας με την οποία θα επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής. Εκτιμάται ότι από την τσέπη μας θα χρειαστεί να πληρώσουμε τουλάχιστον 14-15 λεπτά. Άρα, επιβαρύνσεις τον Αύγουστο θα υπάρξουν για όλους. Το θέμα είναι να μην είναι εξωφρενικές.

2. Δεύτερον αν η επιδότηση θα έχει "οριζόντιο" χαρακτήρα όπως συνέβη την προηγούμενη φορά ή αν θα ληφθούν κριτήρια (π.χ επιδότηση συγκεκριμένων κιλοβατωρών ανά μήνα ώστε να συγκρατηθεί και το κόστος της παρέμβασης).


Το πιθανότερο είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα σχηματίσουν από σήμερα εικόνα για την τελική χρέωση του ρεύματος τον Αύγουστο εκτός και αν η κυβέρνηση "εγγυηθεί" (τουλάχιστον για περισσότερα νοικοκυριά) ότι με τα μέτρα που θα λάβει (φορολόγηση των παραγωγών και διάθεση των εισπράξεων για την επιδότηση των τιμολογίων) ότι η κιλοβατώρα δεν θα ξεπεράσει ένα όριο (π.χ 14-15 λεπτά).

Το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί και από το που θα κλείσει η τιμή χονδρικής του ρεύματος (πλέον η αγορά έχει αγριέψει από χθες καθώς καταγράφονται τιμές άνω των 200 ευρώ) και από το τι σκοπεύουν να κάνουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας με την εκπτωτική τους πολιτική. Τεράστιο κεφάλαιο είναι και η πολιτική στα σταθερά τιμολόγια, τα οποία έστω και αν μείνουν εκτός επιδοτήσεων, αυτή τη στιγμή προσφέρουν ανεκτές και σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρουσες τιμές για όποιον δεν θέλει να είναι εκτεθειμένος στις διαθέσεις των χρηματιστηριακών αγορών.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου