VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

8 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι νέα γυαλιά ηλίου



Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 
 
Πόσο συχνά όμως πρέπει να τα αλλάζουμε;Η απάντηση έχει ζωτική σημασία για την όρασή μας. Τα καλά, προστατευτικά γυαλιά ηλίου είναι επιστρωμένα με ειδικά φίλτρα που απορροφούν τη UV. Με την πάροδο του χρόνου και με την παρατεταμένη έκθεση σε αυτήν, τα φίλτρα παρουσιάζουν σταδιακή μείωση της προστατευτικής δράσης τους. Η συνέπεια μπορεί να είναι κόπωση των ματιών, διαταραχή της όρασης και, μακροπρόθεσμα, διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (π.χ. καταρράκτης, γλαύκωμα κ.λπ.).


Η αντοχή των φίλτρων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από παράγοντες όπως η έκθεσή τους στη ζέστη και στην ηλιοφάνεια, καθώς και η συχνότητα της επαφής τους με την άμμο και το νερό.


Ρόλο παίζουν και οι συνθήκες φύλαξής τους: άλλο είναι να τα έχεις στο σπίτι, μέσα στη θήκη τους, καλυμμένα με το ειδικό, μαλακό πανάκι, και άλλο αφημένα στην τύχη σε ένα έπιπλο ή στην τσάντα σου ή μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές.

 
 

"Για να είσαι βέβαιη ότι θα έχεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα γυαλιών ηλίου, είναι κατ' αρχάς σημαντικό να τα προμηθεύεσαι μόνο από καταστήματα οπτικών. Μπορεί τα γυαλιά ηλίου να θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιατρική συσκευή, πολύτιμη για τα μάτια και την όραση. Επομένως πρέπει να τα προμηθεύεσαι από τα κατάλληλα καταστήματα.

Επιπλέον, πρέπει να είναι απορροφητικά, αναγράφοντας ότι προστατεύουν πλήρως από την υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β. Τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου φέρουν τη σήμανση "100% προστασία UV400" ή "100% προστασία UVA/UVB"", τονίζει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

"Εξίσου σημαντικό είναι να είναι μεγάλα, ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αντιθέτως, η απορροφητικότητά τους και κατ' επέκταση η ποιότητά τους δεν εξαρτάται από το χρώμα των φακών, την τιμή ή την μάρκα τους", προσθέτει ο καθηγητής.

Πώς θα ξέρεις αν τα γυαλιά ηλίου σου έχουν (καλή) προστασία από τον ήλιο;
8 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι νέα γυαλιά ηλίου

"Όσον αφορά τη μείωση της προστατευτικής δράσης τους, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για τη συχνότητα αλλαγής αφού, όπως προαναφέρθηκε, παίζουν ρόλο πολλοί υποκειμενικοί παράγοντες. Θα ξέρεις όμως ότι ήρθε η ώρα να τα αλλάξεις, αν ισχύουν ένα ή περισσότερα από αυτά που ακολουθούν", επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος:Υπάρχουν ενδείξεις φθοράς
Οι φακοί είναι θολωμένοι
Δεν σου εφαρμόζουν καλά
Το χρώμα έχει ξεθωριάσει
Μισοκλείνεις συχνά τα μάτια σου
Τα μάτια σου δακρύζουν ή είναι ερεθισμένα
Βλέπεις θολά
Έχεις πονοκέφαλο
1. Υπάρχουν ενδείξεις φθοράς

Αν τα γυαλιά ηλίου σου έχουν γρατζουνιές, ραγίσματα στους φακούς τους ή φθορά στον σκελετό τους, μάλλον τα έχεις πολύ καιρό ή/και δεν τα φυλάς σε καλές συνθήκες. Σε τέτοια περίπτωση καλό είναι να συμβουλευθείς τον οπτικό σου, διότι πιθανώς έχει έρθει η ώρα να τα αλλάξεις.

Οι φακοί με γρατζουνιές και ραγίσματα παραμορφώνουν τις εικόνες και δημιουργούν λάμψεις. Επιπλέον μπορεί να μην παρέχουν επαρκή προστασία από τη UV. Να ελέγχεις τακτικά τα γυαλιά ηλίου για εμφανείς ενδείξεις φθοράς. Ίσως μπορείς να αλλάξεις μόνο τους φακούς, εάν ο σκελετός τους είναι ακόμα γερός.
2. Οι φακοί είναι θολωμένοι

Αν οι φακοί τους είναι θολοί και δεν καθαρίζουν, πρέπει να αλλάξεις γυαλιά ηλίου. Το θόλωμα αποτελεί σαφή ένδειξη ότι δεν παρέχουν πλέον επαρκή προστασία από τη UV, διότι πιθανώς έχουν φθαρεί τα προστατευτικά φίλτρα τους.
3. Δεν σου εφαρμόζουν καλά

Αν σου γλιστράνε στη μύτη ή είναι πολύ μικρά με συνέπεια να βλέπεις την αντηλιά από τα πλάγια των φακών, δεν προστατεύουν επαρκώς τα μάτια σου από τη UV και χρειάζονται αλλαγή. Να θυμάσαι επίσης ότι η χρήση και ο ιδρώτας αλλάζουν σταδιακά το σχήμα και την ποιότητα των γυαλιών ηλίου.
4. Το χρώμα έχει ξεθωριάσει

Η υπερβολική έκθεση των γυαλιών στη UV προκαλεί ξεθώριασμα του χρώματος στον σκελετό των γυαλιών ηλίου. Αν παρατηρήσεις ότι το χρώμα του είναι θαμπό ή πιο αχνό απ' ό,τι όταν τα είχες αγοράσει, έχει έρθει η ώρα να τα αλλάξεις.
5. Μισοκλείνεις συχνά τα μάτια σου

Αν παρατηρήσεις πως όταν φοράς τα γυαλιά ηλίου σε υπαίθριους χώρους μισοκλείνεις συχνά τα μάτια σου για να διαβάσεις μία πινακίδα ή να δεις κάτι καθαρά, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα γυαλιά δεν σε προστατεύουν επαρκώς από τη λάμψη του ηλίου. Επομένως χρειάζεσαι καινούργιο ζευγάρι.
6. Τα μάτια σου δακρύζουν ή είναι ερεθισμένα

Αν εκδηλώσεις αυτά τα συμπτώματα έπειτα από παρατεταμένη παραμονή σε υπαίθριο χώρο, τότε τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν αρκετά τα μάτια σου. Αν είχαν καλά φίλτρα ή και πολωτικούς φακούς, τα μάτια σου δεν θα κουράζονταν τόσο πολύ. Οι πολωτικοί φακοί είναι κατάλληλοι για όσους περνούν πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους (π.χ. οδηγούς) διότι μειώνουν τις αντανακλάσεις της UV από τις λείες επιφάνειες (π.χ. άσφαλτο, τζάμια κτηρίων, νερό, άμμο κ.λπ.).
7. Βλέπεις θολά

Είναι μία από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι χρειάζεσαι καινούργια γυαλιά ηλίου. Αν μείνεις σε υπαίθριο χώρο (π.χ. στην παραλία) τις ώρες που ο ήλιος καίει περισσότερο και θολώσει η όρασή σου, ενδέχεται να έχεις πάθει φωτοκερατίτιδα, μία κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ηλιακό έγκαυμα των ματιών. Η φωτοκερατίτιδα οφείλεται στην υπερέκθεση των ματιών στην UV. Αν την εκδηλώσεις, υποδηλώνει ότι τα γυαλιά ηλίου σου δεν προστάτευσαν τα μάτια σου.
8. Έχεις πονοκέφαλο

Αν είσαι επιρρεπής στις ημικρανίες και τις παθαίνεις συχνά μετά από έκθεση στον ήλιο, ίσως δεν φοράς τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Ένα προστατευτικό ζευγάρι με πολωτικούς φακούς μπορεί να μειώσει τις λάμψεις και την αντανάκλαση της UV στα μάτια και κατά συνέπεια τις κρίσεις ημικρανίας και τους πονοκεφάλους.
Να θυμάσαι

"Εκτός από τις προαναφερθείσες ενδείξεις, πολύ σημαντική είναι η σωστή φύλαξη των γυαλιών ηλίου σε προστατευμένο και δροσερό χώρο. Ωστόσο, έχει δημοσιευθεί έρευνα που έδειξε πως λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες (το 49%) έχουν πάντοτε τα γυαλιά τους στις θήκες τους, σε δροσερό σημείο του σπιτιού, όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) τα αφήνουν σκόρπια μέσα στο σπίτι, γεγονός που αυξάνει τη φθορά τους. Πολλοί, δε, τα έχουν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου τους, με συνέπεια να εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες τα βλάπτουν. Σε τέτοια περίπτωση τα γυαλιά ηλίου χρειάζονται πολύ συχνή αντικατάσταση", καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου