VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Δρ Ρουθ: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η ψυχολόγος που έσπασε κάθε ταμπού γύρω από το σεξ

Η διάσημη Αμερικανίδα σεξολόγος Δρ Ρουθ πέθανε την Παρασκευή 12 Ιουλίου σε ηλικία 96 ετών.
Η Ρουθ Γουεστχάιμερ, η πασίγνωστη ψυχολόγος "Δρ Ρουθ" και σύμβουλος σεξ που άφησε ιστορία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο με τις ειλικρινείς, αστείες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της σπάζοντας κάθε ταμπού γύρω από τον έρωτα, πέθανε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο σπίτι της στο Μανχάταν, σε ηλικία 96 ετών.


Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό της, Πιέρ Λεχού.


Η Δρ Ρουθ διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία όταν ήταν παιδί. Είχε πει ότι έμαθε για πρώτη φορά για το σεξ όταν ήταν 10 ετών και βρήκε σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι το "εγχειρίδιο γάμου" των γονιών της.


Όσα διάβασε σε εκείνες τις σελίδες την οδήγησαν χρόνια μετά σε μια καριέρα που περιλάμβανε διεθνή φήμη, βιβλία, εκπαιδευτικά βίντεο, διαλέξεις, μια ραδιοφωνική εκπομπή, αμέτρητες εμφανίσεις στην τηλεόραση, μια στήλη σε εφημερίδες, ακόμη και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το Good Sex.


Γνωστή παγκοσμίως μόνο με το μικρό της όνομα, η Δρ Ρουθ, μια γυναίκα με ύψος μόλις 1,40, χαρακτηριστική γερμανική προφορά και πάντα με καλή διάθεση, κήρυττε τη χαρά του καλού σεξ και, ιδίως, του ασφαλούς σεξ.

Η γυναίκα που επρόκειτο να γίνει γκουρού του σεξ έχασε την παρθενιά της στα 17 της, μια έναστρη νύχτα, στον αχυρώνα ενός κιμπούτς. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει ποιος ήταν ο σύντροφός της, επειδή διατήρησε φιλικές σχέσεις μαζί του αλλά και τη σύζυγό του.

 
 

Η ίδια η Δρ Ρουθ ήταν προϊόν μιας απρογραμμάτιστης, εκτός γάμου εγκυμοσύνης. Η μητέρα της εργαζόταν ως οικονόμος στην οικογένεια του πατέρα της, στη Φραγκφούρτη, όταν έμεινε έγκυος. Το νεαρό ζευγάρι παντρεύτηκε στη συνέχεια και το παιδί τους, η Καρόλα Ρουθ Ζίγκελ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1928.

"Eχει πάθος"

Η εκπομπή, που ονομαζόταν "Sexually Speaking", ήταν μόνο ένα 15λεπτο τμήμα που ακουγόταν μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές. Αλλά είχε τέτοια επιτυχία που γρήγορα έγινε μια εθνική διασημότητα των μέσων ενημέρωσης.

Τη δεκαετία του 1980, παρουσίαζε εκπομπλές με ζωντανές κλήσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έγραφε στήλη στο περιοδικό Playgirl, δάνεισε το όνομά της σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και την έκδοση του για υπολογιστή και άρχισε να κυκλοφορεί οδηγούς για τη σεξουαλικότητα που κάλυπταν το πεδίο από την εκπαίδευση των νέων μέχρι την αναζωογόνηση των ηλικιωμένων.

Οι φοιτητές την λάτρευαν- μόνο οι ομιλίες της στην πανεπιστημιούπολη απέφεραν σημαντικό εισόδημα. Εμφανίστηκε σε διαφημίσεις για αυτοκίνητα, αναψυκτικά, σαμπουάν, γραφομηχανές και προφυλακτικά.


Απέκτησε ακόμη και ρόλο στη γαλλική ταινία του 1985 "One Woman or Two", με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Σιγκούρνι Γουίβερ, η οποία κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1987. ("Η Δρ Ρουθ δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί ηθοποιός", έγραψε η Τζάνετ Μάσλιν στην κριτική της στους New York Times, "αλλά έχει πάθος").

Στις μέρες μας, ίσως χρειαστεί κάποια προσπάθεια για να θυμηθούμε ότι η Ρουθ Γουεστχάιμερ είχε μια ριζοσπαστική φόρμουλα και σημαντική επιρροή στα κοινωνικά ήθη. Τα talk shows αφθονούσαν τη δεκαετία του 1980, αλλά μέχρι να εμφανιστεί εκείνη κανένας δεν είχε ασχοληθεί αποκλειστικά και κλινικά με το σεξ. Ούτε μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι ο αγγελιοφόρος του Έρωτα θα ήταν μια μεσήλικη καθηγήτρια ύψους 1,40 μ. με μια ομιλία που η Wall Street Journal περιέγραψε ως "κάτι σαν διασταύρωση του Χένρι Κίσινγκερ με ένα καναρίνι".

"Ένα talk show για το σεξ; Γιατί όχι" αναρωτήθηκε. "Γιατί να μην μοιραστούμε μερικές συνταγές στον αέρα. Προωθώ τη σεξουαλική παιδεία σε μια εποχή πρωτοφανούς σεξουαλικής ελευθερίας".

Φυσικά, οι συνταγές της δεν περιορίζονταν σε πράγματα που ήταν πιθανό να ακούσετε σε ένα κυριακάτικο κήρυγμα.
Ορφάνεψε στο Ολοκαύτωμα - Σε εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση

Η Ρουθ ήταν 10 ετών όταν οι Ναζί πήραν τον πατέρα της από το σπίτι τους στη Φραγκφούρτη. Έξι εβδομάδες αργότερα, η μητέρα της την έστειλε σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία. Το 1941 σταμάτησε να λαμβάνει γράμματα από τους γονείς της και αργότερα έμαθε ότι είχαν σκοτωθεί στο Ολοκαύτωμα.

Στα 16 της μετανάστευσε στην τότε Παλαιστίνη και εντάχθηκε στη Χαγκάνα, μια εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση. "Έμαθα να συναρμολογώ ένα όπλο στο σκοτάδι και εκπαιδεύτηκα ως ελεύθερη σκοπεύτρια, ώστε να μπορώ να πετυχαίνω το κέντρο του στόχου κάθε φορά", έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης το 2010 στην εφημερίδα New York Times.

Στην πραγματικότητα, η Γουεστχάιμερ ουδέποτε δοκίμασε τις σκοπευτικές ικανότητές της εναντίον κάποιου εχθρού, όμως τραυματίστηκε σε μια βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ. Παντρεύτηκε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, μετακόμισαν στο Παρίσι και εκεί σπούδασε. Στη συνέχεια χώρισαν και εκείνη έφυγε για τη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκε ξανά, απέκτησε μια κόρη και συνέχισε τις σπουδές της. Μετά και το δεύτερο διαζύγιο, παντρεύτηκε τον Μάνφρεντ Γουεστχάιμερ, έναν μηχανικό με τον οποίο γνωρίστηκαν το 1961, απέκτησαν έναν γιο και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατο του Μάνφρεντ, το 1997.


Αφού απέκτησε διδακτορικό στον τομέα της εκπαίδευσης, η Γουεστχάιμερ ξεκίνησε να εργάζεται στην Planned Parenthood και τράβηξε την προσοχή ενός ραδιοφωνικού σταθμού με τις διαλέξεις της για την αντισύλληψη. Έτσι γεννήθηκε μια εβδομαδιαία, 15λεπτή, μεταμεσονύκτια εκπομπή, η Sexually Speaking, όπου δεχόταν ερωτήσεις από τους ακροατές και έδινε συμβουλές για όλα: τα προφυλακτικά, τον οργασμό, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, θέματα πολύ ευαίσθητα εκείνη την εποχή. Πολύ γρήγορα απέκτησε πιστούς ακροατές, χάρη στην εμπειρία της αλλά και, όπως έλεγε η ίδια, στη φωνή και την προφορά της που της προσέδιδε αξιοπιστία.

Ήταν τακτική καλεσμένη σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι που απέκτησε το δικό της σόου.

"Είμαι μια Εβραία μητέρα. Μια Εβραία μητέρα που μιλάει απερίφραστα", είχε δηλώσει κάποτε στο περιοδικό People.

Εκτός από την αυτοβιογραφία της, έγραψε σχεδόν 40 βιβλία, όπως τα "Σεξ για αρχάριους", "Το σεξ μετά τα 50" και "Η Εγκυκλοπαίδεια του σεξ".
Δείτε το βίντεο:

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου