VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη "νικά" τους γιατρούς; - Πώς κάνει τη διάγνωση του καρκίνου ταχύτερη και ακριβέστερη



Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά "νίκησε" τους γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη,
πετυχαίνοντας μάλιστα εντυπωσιακό ποσοστό ακριβείας.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (machine learning) για να αναλύσουν δεδομένα γονιδίων και για να αναπτύξουν προγνωστικά μοντέλα στον τομέα της ογκολογίας, με μεγάλη ακρίβεια.


Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο UCLA στην Καλιφόρνια έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά "νίκησε" τους γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, πετυχαίνοντας μάλιστα εντυπωσιακό ποσοστό ακριβείας.

 
 


Στη μελέτη, δέκα γιατροί- επτά ουρολόγοι και τρεις ακτινολόγοι- αξιολόγησαν 50 διαφορετικές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Το λογισμικό AI της εντόπισε τον καρκίνο με ακρίβεια 84,7%, ενώ οι γιατροί που προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο είχαν ποσοστό ακριβείας μεταξύ 67% και 76%.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology, διαπίστωσε επίσης ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι προβλέψεις για το μέγεθος του όγκου ήταν 45 φορές πιο ακριβείς με την τεχνητή νοημοσύνη παρά χωρίς αυτήν.

Οι γιατροί τείνουν να χρησιμοποιούν την μαγνητική τομογραφία για να κατανοήσουν το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, ορισμένοι όγκοι είναι "αόρατοι με μαγνητική τομογραφία", είπε ο Δρ. Wayne Brisbane, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει εκεί που η μαγνητική τομογραφία αποτυγχάνει, σημειώνει.

Όπως μεταδίδει επίσης το nature, σε ένα πρόσφατο συνέδριο για τη γονιδιωματική ανάλυση και τεχνολογία που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί στο Διεθνές Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (ICGEB) συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα στον κλάδο της ιατρικής.

"Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση καθιστούν δυνατό το να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην ανίχνευση του καρκίνου", δήλωσε ο Dinesh Gupta, επικεφαλής της ομάδας βιοπληροφορικής στο ICGEB. Αυτό οδηγεί άμεσα σε βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών και μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Πρόσφατα το All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) στο Νέο Δελχί κυκλοφόρησε ένα σύστημα AI "εκπαιδευμένο" σε 500.000 ακτινολογικές και ιστοπαθολογικές εικόνες από 1.500 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στην Ινδία.

Νέα εργαλεία AI και ML είναι πλέον διαθέσιμα για ανάλυση της παθολογίας και της βιολογίας του καρκίνου, για την απεικόνιση και την ανάλυση των όγκων, την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με ιατρική ακρίβεια. Ο Gupta τόνισε τον ρόλο της μηχανικής μάθησης στην πολυομική, συνδυάζοντας δεδομένα για μια ολοκληρωμένη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου