Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε την πρωτοβάθμια αρνητική για την υιοθεσία απόφαση και με ένα σκεπτικό ειπωμένο υπό το βλέμμα του πρόσφατου νόμου 5089/2024, ο οποίος ρυθμίζει την υιοθεσία από συζύγους του ίδιου φύλου ή της υιοθεσίας του παιδιού του ενός ομόφυλου συζύγου από τον άλλο σύζυγο η οποία έχει τελεσθεί στο εξωτερικό, δικαίωσε το ζευγάρι.
Την απόφαση υπογράφει ως πρόεδρος ο Ιωάννης Βαλμαντώνης και διαφοροποιείται το σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση της Ελληνοαμερικανίδας κάθως -όπως ανέφερε- η απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ, αντίκειται στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη, γιατί "η υιοθεσία ανήλικου τέκνου από ομόφυλο παντρεμένο ζευγάρι γυναικών, την οποία η αλλοδαπή αυτή απόφαση επέτρεψε, είναι αντίθετη σε κυριαρχικές αρχές και αντιλήψεις, που διέπουν στην παρούσα χρονική περίοδο τη ζωή και τον βιοτικό ρυθμό της Ελλάδος".
Η κρίση του Εφετείου
Εντελώς αντίθετη, υπό το πρίσμα του νέου νόμου είναι η εφετειακή απόφαση:
"Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά με τα ετερόφυλα να δεσμευτούν σε σταθερές σχέσεις και βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση με ένα ζευγάρι διαφορετικού φύλου όσον αφορά στην ανάγκη τους για νομική αναγνώριση και προστασία της σχέσης τους. Προς τούτο, σημαντική επιρροή ασκεί η μετάδοση των ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και ιατρικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτά, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία στατιστική απόκλιση, μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και παιδιών που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες, ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ακαδημαϊκή, την ψυχική, την κοινωνική τους ανάπτυξη. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα της σχέσης γονέων και παιδιών καθώς και τα υλικά αγαθά".
Σύμφωνα με το Εφετείο (το οποίο επικαλείται και αποφάσεις του ΕΔΔΑ) πρέπει να γίνει αποδεκτή η απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτό "θα προσκρούει βάναυσα και θα αντιστρατεύεται το πραγματικό συμφέρον του ανηλίκου και είναι αποδοκιμαστέο από τη διεθνή και ελληνική έννομη τάξη, αφού θα εισάγει δυσμενή διάκριση σε βάρος της ανήλικης εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισμού των γονέων της". Προσθέτοντας ότι "όπως προκύπτει από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες το ως άνω ανήλικο θήλυ τέκνο έχει διαμορφώσει σχέσεις με τους ομόφυλους γονείς του, που, εάν διαταραχθούν, θα θίξουν καίρια τον ψυχικό του κόσμο και την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη".
"Λανθασμένη”
Αναφέρει μάλιστα πως η απόρριψη σε πρώτο βαθμό του αιτήματος αναγνώρισης της υιοθεσίας από δύο γυναίκες (η μία ελληνικής καταγωγής), που έλαβε χώρα στο εξωτερικό υπήρξε λανθασμένη.
"Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο που απέρριψε την αίτηση εσφαλμένα ερμήνευσε τις προαναφερθείσες νομικές διατάξεις και κακώς εκτίμησε τα προσκομισθέντα ενώπιον του αποδεικτικά μέσα", αναφέρει το Εφετείο Αθηνών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι "η οικογένεια δεν είναι ένας στατικός θεσμός, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά με τα ετερόφυλα να δεσμευτούν σε σταθερές σχέσεις και ότι δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία στατιστική απόκλιση, μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και παιδιών που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες".
10 ετών
Η υπόθεση αφορά παντρεμένο ζευγάρι γυναικών (η μία ήταν Ελληνοαμερικανίδα και η άλλη Αμερικανίδα) οι οποίες είχαν υιοθετήσει στις ΗΠΑ ένα κοριτσάκι 10 ετών. Από το 2016 ξεκίνησαν μια δικαστική περιπέτεια σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τελικά μετά από οκτώ χρόνια επανήλθε η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε τώρα θετική απόφαση για το ομόφυλο ζευγάρι.
Capital.gr
Παραστάθηκε ο υποφαινόμενος Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω Κωνσταντίνος Δ. Μπίτσιος.
ΑπάντησηΔιαγραφή