Ο Μπάμπης Βωβός, που γεννήθηκε το 1933 στα Φιλιατρά και κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στις κατασκευές, πέθανε, όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο (13.7.2024) σε ηλικία 91 ετών.
Το όνομα του Μπάμπη Βωβού, έχει συνδεθεί φυσικά με τα κτήρια στη Λεωφόρο Κηφισίας, που δέσποζαν από τη δεκαετία του '90, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί.
Το 2020 συνελήφθη μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλου, λόγω και της ηλικίας του και μία ημέρα μετά εξαγόρασε την ποινή του και αποφυλακίστηκε.
H άνοδος και η πτώση
Ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο πρώτος Ελληνας επιχειρηματίας που ασχολούνταν με τις κατασκευές και θέλησε να ξεφύγει από το status του εργολάβου και να δημιουργήσει μια σύγχρονη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Εγραψε ιστορία, δημιούργησε εμβληματικά κτήρια αλλά έπεσε θύμα της κρίσης του μνημονίου, ενώ η εμπλοκή στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό του έδωσε την χαριστική βολή.
Ο τρόπος λειτουργίας του Μπάμπη Βωβού ήταν τελείως διαφορετικός από τα συνηθισμένα. Αυτός επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για το ακίνητο και ταυτόχρονα έβρισκε και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν. Ετσι δημιούργησε μια αυτοκρατορία, αν και πολλοί ήταν εκείνοι που έβρισκαν τα κτήρια που έφτιαχνε κακόγουστα και την αιτία που άλλαξε ο χαρακτήρας των Βορείων Προαστίων.
Τα περισσότερα κτήρια φτιάχτηκαν επί της λεωφόρου Κηφισίας και το σήμα κατατεθέν των οικοδομών που έφτιαξε ήταν η κυριαρχία του γυαλιού. Ολα ήταν ψηλά και εντυπωσιακά και έμοιαζαν με ουρανοξύστες.
Το ξεκίνημα το 1974
Από την ίδρυση της, το 1974, η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει πάνω από 30 συγκροτήματα κυρίως για γραφεία και η έκταση υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 500.000 τετραγωνικά μέτρα. Η αρχή της οικοδομικής αυτοκρατορίας του Μπάμπη Βωβού έγινε το 1980, όταν έφτιαξε το "Atrina Center" ( το Atrina προέρχεται από το αρχικά των ονομάτων των παιδιών του Άρη, Τριάδα και Ναταλία) και ακολούθησαν το "Agora" (1987), το "Polis" (1995), και μετά το "Monumental Plaza" (1999).
Σε όλα τα κτήρια από μακριά φαινόταν η φωτεινή πινακίδα με το όνομα του κατασκευαστή.
Η επέκταση της εταιρείας
Από το 1999 και μετά ο Μπάμπης Βωβός βλέπει ευκαιρίες και σε άλλες περιοχές και επεκτείνεται. Σε αυτόν οφείλεται το κτήριο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι, που σήμερα στεγάζεται η Vodafone και που εκποιήθηκε αργότερα από την Alpha Bank. Η μάχη που έδωσε με κατοίκους και και περιβαλλοντικά σωματεία για το "Κτήμα Θων", που βρίσκεται στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας έχει αφήσει εποχή.
Εκείνη την εποχή είχε την ένθερμη στήριξη του τότε Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το τελικό κτήριο και η διαμόρφωσή του δεν είχε πολλές ομοιότητες με το σχέδιο που ενεφάνιζε στην διαφημιστική του καμπάνια αλλά αυτά είναι πλέον ιστορία. Εκείνη την εποχή ο όμιλος αρχίζει να στρέφεται εκτός των γραφείων και στα τουριστικά και εμπορικά ακίνητα. Με σχετική επιτυχία.
Μετά από 30 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης και επέκτασης και ενώ η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, το 2009 αρχίζει η κρίση και όλα αλλάζουν. Η κρίση, η πιστωτική ασφυξία και η πτώση των ενοικίων χτυπούν καμπανάκι για την εταιρεία. Το κύριο χτύπημα έρχεται όμως από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει φρένο στην Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού- εκεί που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού- με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Ακολούθησαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι φωνές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα παγώνει. Το σχέδιο ακυρώνεται…
Η αρχή της πτώσης
Η ανατροπή της διπλής ανάπλασης πλήττει καίρια την εταιρεία καθώς για το έργο η Μπάμπης Βωβός είχε δανειστεί ήδη 120 εκατ. Ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός προσέγγιζε τα 900 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια μετά, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012, κατατίθεται η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, ενώ λίγο αργότερα ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.
Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί
Η εταιρεία άρχισε να εκχωρεί ακίνητα προς τις πιστώτριες Τράπεζες για να αποφύγει την πλήρη καταστροφή, ενώ αρχίζουν και οι πλειστηριασμοί. Το 2018 βγαίνει προς πώληση η βίλα της οικογένειας Βωβού στο Παλαιο Ψυχικό, ενώ ακίνητα της εταιρείας περνούν στον έλεγχο της Alpha Bank.
Το τελικό χτύπημα ήρθε από τη Δικαιοσύνη.Η εταιρεία έχει στραφεί κατά του Δημοσίου για την ακύρωση της Διπλής Ανάπλασης ,διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 475 εκατ. Ευρώ, με το σκεπτικό ότι το επιχειρηματικό της σχέδιο βασίστηκε σε νόμο που ψηφίστηκε –και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία- από τη Βουλή. Ωστόσο η αγωγή απορρίφθηκε.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε προχθές όταν ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη εκ νέου για φοροδιαφυγή. Ο Μπάμπης Βωβός θα οδηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Αρχικά, επρόκειτο να μεταχθεί στις φυλακές Ναυπλίου, αλλά μετά από παρέμβαση της γενικής γραμματέως αντι-εγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, θα κρατηθεί στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και του βεβαρυμμένου ιατρικού ιστορικού του.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου