VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Καθιστική εργασία: Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις την υγεία σου σε 15 λεπτά



Εάν κάνεις καθιστική εργασία χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να βελτιώσεις την υγεία σου, προτείνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η ιδέα να γίνουμε πιο δραστήριοι στο χώρο εργασίας, καταπολεμώντας τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής εργασίας. Οι σωματικά δραστήριοι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς, πιο παραγωγικοί, πιο ικανοποιημένοι, λιγότερο αγχωμένοι και με λίγες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι εάν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου στο χώρο εργασίας χρειάζεσαι μόνον 15 λεπτά και gamification.

Το είναι το gamification;

Το gamification είναι μια έννοια που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αξιοποιείται σε πολλούς τομείς, από το μάρκετινγκ μέχρι την εκπαίδευση. Ουσιαστικά παίρνουμε στοιχεία από τα παιχνίδια και τα ενσωματώνουμε σε δραστηριότητες που δεν είναι παιχνίδια, με στόχο να τις κάνουμε πιο ενδιαφέρουσες και να αυξήσουμε την συμμετοχή. Παιχνιδοποίηση, είναι η πιο απλή μετάφραση του όρου. Μιλάμε για πόντους, επίπεδα, badges, προκλήσεις, ανταγωνισμό και άλλα στοιχεία που μας είναι οικεία από τα βιντεοπαιχνίδια.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα από 11.575 συμμετέχοντες, σε 73 εταιρείες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι ένα παιχνιδοποιημένο πρόγραμμα ευεξίας στο χώρο εργασίας, με όνομα 15 Minute Challenge (Πρόκληση 15 λεπτών), αύξησε σημαντικά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, με το 95% των συμμετεχόντων να ακολουθούν (36%) ή να υπερβαίνουν (59%) τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

 
 

Επιπλέον, τα μέσα ημερήσια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων αυξήθηκαν κατά 12 λεπτά την ημέρα (85 λεπτά την εβδομάδα) σε όλη την πρόκληση των έξι εβδομάδων, με τη μέση ημερήσια διάρκεια άσκησης να είναι 45 λεπτά. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης βελτιώσεις:στη φυσική κατάσταση (14%),
την ενέργεια (12%),
τη συνολική υγεία (8%),
την ποιότητα του ύπνου (8%) και
τη διάθεση (7,1%).

Ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες (ηλικίας 18-64 ετών) να κάνουν τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75-150 λεπτά έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέσα σε μια εβδομάδα.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχει σημαντικά οφέλη

Ο επικεφαλής ερευνητής, ο Dr. Ben Singh της UniSA, λέει ότι η Πρόκληση 15 λεπτών παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.

"Η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος, και επίσης μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους", δήλωσε ο Δρ. λέει.

"Με την πλειονότητα των ενηλίκων να αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους δουλεύοντας, οι χώροι εργασίας παρουσιάζουν ιδανικές ρυθμίσεις για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας.

"Σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι μόλις 15 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Και ενώ το πρόγραμμα απαιτούσε μόνο 15 λεπτά δραστηριότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν την τάση να υπερβούν τα λεπτά αυτά. Ο στόχος των 15 λεπτών ουσιαστικά χρησιμεύει ως ένα σημείο εκκίνησης - ειδικά για άτομα που κάνουν καθιστική εργασία και ζωή, συμβάλλοντας στην απόκτηση της συνήθειας της τακτικής άσκησης.

Η συν-ερευνήτρια, καθηγήτρια του UniSA Carol Maher ανάφερε ότι μέρος της επιτυχίας του προγράμματος έγκειται στο gamification και στις κοινωνικές πτυχές της εφαρμογής. "Το να ενθαρρύνετε και να κρατάτε τους συμπαίκτες σας υπεύθυνους μέσω του φιλικού ανταγωνισμού είναι σημαντικό για την εφαρμογή 15 Minute Challenge, την παρακίνηση και την αφοσίωση στο πρόγραμμα", είπε.

"Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη ομαδική συνεργασία, την παρακολούθηση της κατάταξης και την άσκηση. Τα επιτεύγματα σημειώνονται και οι επιτυχίες γιορτάζονται. Επομένως, είναι σίγουρα ένα εργαλείο που κινητοποιεί τους ανθρώπους να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, είναι ότι η αντιμετώπιση της αδράνειας είναι ευθύνη όλων.

 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου