Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Παπαζάχος για Ολλανδό που προβλέπει ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα: Ας προφυλαχτούμε από τους επιστημονικούς τσαρλατάνους..

“Η ψευδοεπιστήμη είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες”

 

«Είναι πολύ περισσότερο από δέκα μέρες που έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα εδώ και σχεδόν ένα

μήνα, με μικρότερους σεισμούς (…) Οι Έλληνες που ζουν στη χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, πρέπει να κλείσουν λίγο τα αυτιά τους και να μην αναπαράγουν και να μην υιοθετούν ο,τιδήποτε βλέπουν εκεί έξω», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, σε συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας στο Άγιο Όρος.

Ενώ ανέφερε, ακόμη:

«Υπάρχει ένα κομμάτι στις νότιες νοτιοδυτικές ακτές του Αγίου Όρους, το πιο βόρειο τμήμα και πιο κοντά στο Μαίναλο, ανάμεσα στις Καρυές και στην Ουρανούπολη, το οποίο σε ένα τμήμα του γύρω στα 10 με 15 χιλιόμετρα, έχει ενεργοποιηθεί με μια σειρά από μικροσεισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι σχετικά επιμένουν.

Δεν είναι κάποιο ρήγμα γνωστό. Δεν υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα (…) Είναι κρυμμένα, δεν έχουν επιφανειακές εκδηλώσεις.

Φαίνεται ότι είναι αυτά τα ρήγματα, τα οποία είναι παράλληλα με τις ακτές, όπως ακριβώς η μορφολογία του τοπίου. Δηλαδή βορειοδυτικά από τα ανατολικά και τα οποία κατά καιρούς ξεκινάνε και έχουν κάποια μικρή σεισμική δραστηριότητα.

Αυτή η ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της ιονόσφαιρας, δηλαδή μιας ομάδος σεισμών η οποία επιμένει και τέτοια φαινόμενα έχουμε πολύ συχνά στον ελληνικό χώρο – σε κάποιες περιπτώσεις κρατούν δυστυχώς και μήνες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλώς επειδή το κομμάτι που έχει ενεργοποιηθεί είναι μεγάλο και επειδή το Άγιο Όρος φιλοξενεί κτίρια μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, τα οποία όμως δεν έχουν την απαραίτητα, δεν είναι σύγχρονες με τις ειδικές κατασκευές, υπήρχε μια επιφυλακτικότητα γιατί θα μπορούσε να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός, ο οποίος θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις».

Για το αν ο τρόπος που είναι κατασκευασμένα τα μοναστήρια τα κάνει πιο ευάλωτα κι αν μπορεί για κάποιο άλλο λόγο να είναι πιο ανθεκτικά, επισήμανε:

«Γενικά στον ελλαδικό χώρο υπήρχαν παραδοσιακές τεχνικές, οι οποίες πετύχαιναν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κτιρίων ή μπορούσαν να κάνουν τα κτίρια πιο εύπλαστα (…)

Υπήρχαν διάφορες εμπειρικές τεχνικές έτσι ώστε να αυξηθεί η αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων.

Και στο Άγιο Όρος, επειδή έχει μια τεράστια ιστορία και επειδή έχει δεχτεί πάρα πολλούς ισχυρούς σεισμούς, κυρίως την τάφρο του Βορείου Αιγαίου, από πιο νότια, είχαν αναπτυχθεί πρακτικοί τρόποι για να κάνουν τα κτίρια πιο ανθεκτικά.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα ψηλά κτίρια τα οποία υπάρχουν εκεί, έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αντισεισμική επάρκεια που έχει μια σύγχρονη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν είμαι μηχανικός, αλλά οι φίλοι μας οι μηχανικοί αυτό μας λένε».

Ο κ. Παπαζάχος είπε, ακόμη:

«Υπάρχουν πάρα πάρα πολλοί τρόποι που οι άνθρωποι τότε φρόντιζαν και ενίσχυαν την αντισεισμική τους επάρκεια μέχρι και τις κολώνες της Ακρόπολης (…) Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι τα ιστορικά μας αυτά κτίρια μπορούν να έχουν την ανταπόκριση ενός σύγχρονου κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν έχουμε μια ακολουθία όπως εκεί, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η ακολουθία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μπορεί ξαφνικά ένας σεισμός, (μεγέθους) 5 – 5,2, ή ένας 5,5 να προκαλέσει σημαντικές βλάβες.

Γι’ αυτό και υπήρχε και υπάρχει ακόμα μια επιφυλακτικότητα ως ακολουθία. Δεν έχει σβήσει τελείως (…) παραμένει σε εξέλιξη».


«Η ψευδοεπιστήμη είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες»

Αναφερόμενος στον Ολλανδό ερευνητή ο οποίος κάνει προβλέψεις για επικείμενο σεισμό στην Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες, (μεγέθους) 7 και 8 βαθμών ρίχτερ, παρατήρησε:

«Ο σεισμολόγοι αλλά πάρα πολλές επιστήμες ταλαιπωρούνται από ανθρώπους οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ερευνητές και δυστυχώς αυτή τη στιγμή το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να αναπαράγει με ανεύθυνο τρόπο ειδήσεις.

Πόσο δύσκολο είναι κανείς να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μεταδώσει μια διασταυρωμένη και αξιόπιστη είδηση σε σχέση με όλη τη σαβούρα; (…)

Αυτός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι ερευνητής, δεν δουλεύει σε κανένα ερευνητικό κέντρο, δεν έχει κάποια επιστημοσύνη, ο όποιος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί μεθόδους αστρονομίας και μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει μεθοδολογία, δεν έχει δεδομένα.

(…) Οι Έλληνες που ζουν στη χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, πρέπει να κλείσουν λίγο τα αυτιά τους και να μην αναπαράγουν και να μην υιοθετούν ο,τιδήποτε βλέπουν εκεί έξω.

Η ψευδοεπιστήμη, η οποία έχει μια έξαρση στις μέρες μας, είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες της επιστήμης, όχι μόνο σεισμολογία. Το φαινόμενο αυτό ταλαιπωρεί όλες οι επιστημονικές ειδικότητες.

Θυμηθείτε τι έγινε στα θέματα της ιατρικής κατά την περίοδο του κορονοϊού, όπου εμφανίστηκαν αντίστοιχα δεκάδες φαινόμενα για θεραπείες κτλ (…)

Αλλά στην επιστήμη δεν υπάρχει καταγγελία, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός, υπάρχει ο εισαγγελέας ο οποίος μπορεί να τον διώξει (…)

Δεν μπορεί κάθε φορά κάποιος ανεύθυνα διαδίδει μια είδηση στο διαδίκτυο και μάλιστα από άλλη χώρα, Ολλανδός, Τούρκος, παλαιότερα, Έλληνας παλαιότερα (…) Ας προφυλαχτούμε από όλους αυτούς τους επιστημονικούς τσαρλατάνους χωρίς να ανοίξουμε ένα βήμα και ας κλείσουμε λίγο τα αυτιά μας σε όλα (…)

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές (σ.σ. οι ειδήσεις) διαδίδονται από το διαδίκτυο, όχι από δημοσιογράφους, από ανθρώπους που απλώς αναπαράγουν μια είδηση για να κερδίσουν μερικά κλικ».

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου