Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Οργή στην κωμόπολη Κορλεόνε στη Σικελία μετά την «προκλητική» ανάρτηση του γιου ενός διαβόητου αρχιμαφιόζου

Αξιωματούχοι της κοινότητας λένε ότι το μήνυμα του «Σαλβούτσιο» Ριίνα υπονομεύει τις προσπάθειες του Κορλεόνε να ξεφορτωθεί τη «ρετσινιά» του σκοτεινού παρελθόντος του

Οργή προκάλεσε στη κωμόπολη Κορλεόνε της Σικελίας η ανάρτηση που έκανε ο γιος ενός διαβόητου αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα στα social media, αφού θεωρήθηκε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της κοινότητας να ξεφορτωθεί τη «ρετσινιά» του σκοτεινού παρελθόντος της με το οργανωμένο έγκλημα.
Στις 15 Αυγούστου, ημέρα που οι Ιταλοί γιορτάζουν το Ferragosto, ο «Σαλβούτσιο» Τζιουζέπε Σαλβατόρε Ριίνα, γιος του Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, αρχηγού της Σικελικής μαφίας από το 1974 έως και τη σύλληψή του το 1993, ευχήθηκε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης «καλέ διακοπές από την οδό Σκορσόνε 24, στο Κορλεόνε».

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή ήταν για χρόνια η διεύθυνση του σπιτιού της οικογένειας Ριίνα στην μικρή κωμόπολη, όμως το 2018 ο δρόμος μετονομάστηκε από «Σκορσόνε» σε «Τερανόβα», πρις τιμήν του δικαστή Τσεζάρε Τερανόβα που πολέμησε τη μαφία και έπεσε νεκρός σε φονική ενέδρα που του έστησε το 1979 ο Λουτσιάνο Λέτζιο, ακόμη μία ηγετική φυσιογνωμία της τοπικής μαφίας.

O Βάλτερ Ρα, ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος του Κορλεόνε τον περασμένο Ιούνιο, χαρακτήρισε «δειλή» την κίνηση αυτή του «Σαλβούτσιο» Ριίνα και τόνισε ότι η κωμόπολη έχει αφήσει οριστικά πίσω της το σκοτεινό παρελθόν της και δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία μορφή εκφοβισμού. «Δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε γυρίσει σελίδα, κανείς δεν θα μας αναγκάσει να γυρίσουμε στα περασμένα» δήλωσε μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

 
 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές τονίζεται επιπλέον ότι οι δηλώσεις όπως του «Σαλβούτσιο» Ριίνα «ακούγονται σαν μια χυδαία επίθεση κατά του κράτους και των θεσμών». «Το μόνο που κάνουν είναι να τονίζουν μια αρνητική και διαστρεβλωμένη εικόνα του Κορλεόνε, υπονομεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η κοινότητα για να απαλλαγεί από μια φήμη που συνδέεται με τη μαφία και το έγκλημα. Το Κορλεόνε δεν είναι μαφία. Το Κορλεόνε είναι ιστορία, πολιτισμός, ελευθερία, αλλά πάνω απ' όλα είναι νομιμότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Σαλβούτσιο» Ριίνα αργότερα αφαίρεσε από την ανάρτησή του την αναφορά στη «Βία Σκορσόνε».

Το Κορλεόνε βρέθηκε επανειλημμένα στο προσκήνιο της δημοσιότητας τον 20ο αώνα ως η γενέτειρα πολλών αρχιμαφιόζων, όπως του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και του «Τοτό» Ριίνα. Η κωμόπολη απέκτησε παγκόσμια φήμη μέσω του μυθιστορήματος «Ο Νονός» του Μάριο Πούζο (1969) που περιγράφει τη ζωή του φανταστικού αρχιμαφιόζου Βίτο Κορλεόνε και της φαμίλιας του. Το 1972 γυρίστηκε υπό την σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα η πρώτη ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Μάρλον Μπράντο και Αλ Πατσίνο. Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ, είχε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και ακολούθησαν άλλες δύο το 1974 και 1990.

Ο «Τοτό» Ριίνα πέθανε στη φυλακή το 2017. Με το παρατσούκλι «το κτήνιος», που του δόθηκε εξαιτίας της σκληρότητάς του, πιστεύεται ότι διέταξε περισσότερες από 150 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του φόνου ενός 13χρονου αγοριού, η σορός του οποίου διαλύθηκε μετέπειτα σε οξύ. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Ριίνα διέταξε την εξόντωση των εισαγγελέων της Επιτροπής κατά της Μαφίας, Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ιταλία και προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση στις διωκτικές Αρχές.

Ο τρίτος γιος του αρχιμαφιόζου, «Σαλβούτσιο» Ριίνα, επέστρεψε μόνιμα στο Κορλεόνε το 2023, αφού εξέτισε σχεδόν εννέα χρόνια στη φυλακή για διασυνδέσεις με τη μαφία, ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό. Η προηγούμενη διοίκηση του Κορλεόνε είχε επιχειρήσει - ανεπιτυχώς - να τον εκδιώξει προκειμένου να προστατευτεί η πόλη από περαιτέρω «ζημιά στη φήμη της».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου