VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Το δύσκολο καλοκαίρι της Μυκόνου: Πτώση σε αφίξεις, καταλύματα και εστίαση



Tο νησί των Ανέμων δέχεται ακόμη ένα "χτύπημα",
τη μεγάλη μείωση του τζίρου στα καταλύματα, αλλά και στην εστίαση.Εξαίρεση στην ανοδική πορεία που ακολουθεί ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί η Μύκονος. 
Μετά τη συνεχιζόμενη πτώση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό, το νησί των Ανέμων δέχεται ακόμη ένα "χτύπημα", τη μεγάλη μείωση του τζίρου στα καταλύματα, αλλά και στην εστίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο β' τρίμηνο και τον Ιούνιο του 2024, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων των κλάδων των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης καταγράφει σημαντική άνοδο, συνέπεια της δυναμικής του τουρισμού (άνοδο 10,7% καταγράφει ο τζίρος των καταλυμάτων και 5,8% η εστίαση σε σύγκριση με την ίδια χρονιά πέρσι), ο τζίρος των καταλυμάτων στη Μύκονο σημειώνει πτώση 12,1% και στη Σαντορίνη - ο έτερος δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ελλάδας - η μείωση αγγίζει το 7,2%. Οι δύο luxury προορισμοί καταγράφουν μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας.


 
 
Αντίστοιχα στην εστίαση, και πάλι η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Μύκονο (7,4%). Η Σαντορίνη καταγράφει μικρότερη μείωση (3,6%).


Στον αντίποδα, στα καταλύματα, όπως και στην εστίαση, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο σημειώνεται στη Χαλκιδική.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Fraport η πτώση στη Μύκονο τον Ιούλιο κυμαίνεται στο 5,2% (από 300 χιλιάδες αφίξεις τον Ιούλιο του 2023 σε 285 χιλιάδες φέτος), ενώ η μείωση στη Σαντορίνη είναι οριακή (-0,1%). Στο πεντάμηνο, το αεροδρόμιο της Μυκόνου είχε πτώση 5% (-7 χιλιάδες επιβάτες), καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 137 χιλιάδες.

Οι επιχειρηματίες του νησιού κάνουν λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η πτώση στο νησί ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και όλα δείχνουν πως θα έχει συνέχεια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, οι τιμές διανυκτέρευσης σε πολυτελή resorts, σε βίλες κτλ- έχουν υποχωρήσει μέχρι και 40% σε σύγκριση με πέρσι, όπως αναφέρουν ξενοδόχοι, ενώ πολυτελείς κλίνες παραμένουν πολλές μέρες της σεζόν άδειες.


Τον Αύγουστο, όπως λέει το ρεπορτάζ, υπάρχει κόσμος στο νησί, η κατανάλωση όμως είναι πεσμένη. Δεν έχει αλλάξει μόνο το μείγμα των επισκεπτών, καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση στα "γερά πορτοφόλια" που επισκέπτονταν το νησί, αλλά και αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών, όπως αναφέρουν όσοι δραστηριοποιούνται στη Μύκονο. Μεγάλο μέρος των επισκεπτών προέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια, που μένουν στο νησί για μερικές ώρες, χωρίς να προσθέτουν στα τουριστικά έσοδα. Οι ημερήσιοι επισκέπτες γίνονται όλο και πιο συχνοί, με συνέπεια η κατανάλωση να πέφτει.

Και οι εικόνες όμως με τους χιλιάδες τουρίστες που πλημμυρίζουν τα στενά της Σαντορίνης, παρά το γεγονός πως το νησί έχει μετριάσει τις απώλειες σε αφίξεις, λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τονίζεται πως στο εξάμηνο η πτώση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη ήταν 1% (-2 χιλιάδες επισκέπτες).

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου