VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Απώλεια δοντιών: Πόσα χαμένα δόντια βλάπτουν την καρδιά σου;



H απώλεια δοντιών συνδέεται με τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα ευρήματα μελέτης.
Η απώλεια δοντιών έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και άλλα θανατηφόρα καρδιακά συμβάντα σε μια νέα ανάλυση. Το 2019, το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως προκλήθηκαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, φραγμένες αρτηρίες και καρδιακή ανεπάρκεια.

Κακή στοματική υγεία και καρδιά

Μελέτες πριν από αυτό έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της απώλειας ενός ή περισσότερων δοντιών και του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η κακή στοματική υγεία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η απώλεια δοντιών ή η κακή στοματική υγιεινή επιτρέπουν στα ενοχλητικά παθογόνα να διεισδύσουν στα ούλα, προκαλώντας λοιμώξεις που μεταφέρονται στο κυκλοφορικό σύστημα και πυροδοτούν φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.


 
 
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, από το κάπνισμα και την απουσία άσκησης μέχρι τον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υπέρταση.

Αυτό έχει καταστήσει δύσκολο για τους ερευνητές να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πράγματι αιτιολογική σύνδεση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της καρδιαγγειακής νόσου. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της απώλειας δοντιών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαφανίστηκε όταν το κάπνισμα συμπεριλήφθηκε σε μια ανάλυση του 2018, ενώ άλλες έχουν δώσει στοιχεία που υποστηρίζουν μια αιτιολογική σύνδεση.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει ορισμένες από αυτές τις αντιφάσεις, η νέα ανάλυση επικεντρώθηκε στη σοβαρή απώλεια δοντιών, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 12 δημοσιευμένες μελέτες που η καθεμία παρακολουθούσε τα αποτελέσματα του στόματος και της καρδιαγγειακής νόσου για 3 έως 49 χρόνια.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απώλεια δοντιών δεν είναι μόνο ένα οδοντικό πρόβλημα, αλλά ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα", λέει η Anita Aminoshariae, ενδοδοντολόγος και οδοντιατρική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο.

Οι άνθρωποι που είχαν χάσει όλα ή τα περισσότερα από τα δόντια τους είχαν 66% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χάσει μόνο λίγα ή και καθόλου, διαπίστωσε η ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση διέφερε πολύ περισσότερο στις πέντε μελέτες που εξέτασαν άτομα που είχαν λιγότερα από 10 δόντια σε σχέση με επτά μελέτες ατόμων που δεν είχαν πλέον δόντια. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο παρέμεινε εμφανής μεταξύ των ατόμων που είχαν χάσει περίπου 22 ή περισσότερα δόντια.
Πώς να προστατέψεις την καρδιά σου

Ενώ αυτή η ανάλυση των μελετών παρατήρησης μπορεί να υποδείξει μόνο συσχετισμούς, όχι άμεσες αιτίες, υποδηλώνει ότι η παγκόσμια επιβάρυνση των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε εν μέρει να αντιμετωπιστεί με τη βελτίωση της στοματικής υγείας.Απόφευγε γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα που προκαλούν τερηδόνα
Διέκοψε το κάπνισμα, αν καπνίζεις
Ασκήσου τακτικά
Φρόντισε να επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό σου για καθαρισμό δοντιών και έλεγχο.

 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου