Ακόμη ένας πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στους εμπόρους του Βόλου αυτή την περίοδο, μιας και το Γενικό Χημείο του Κράτους διενεργεί μπαράζ ελέγχων για την
ποιότητα των προϊόντων και επιβάλει πολύ υψηλά πρόστιμα. Το θέμα το ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες η ΜΑΓΝΗΣΙΑ όταν δύο έμποροι της πόλης κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο για ουσίες, που βρέθηκαν αφενός σε γάντια εργασίας και αφετέρου σε γάντια υφασμάτινα- πιάστρα κουζίνας, ύψους 1540 και 3000 ευρώ αντίστοιχα.Το κακό όμως φαίνεται πως τρίτωσε, μιας και έμπορος του Βόλου καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10.500 ευρώ για ουσίες που βρέθηκαν σε ένα γάντι που πωλούσε. Ο έμπορος δέχτηκε την επίσκεψη των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίοι έλεγξαν το συγκεκριμένο γάντι, βρήκαν ακατάλληλες ορισμένες ουσίες και του επέβαλαν το «χαράτσι» αυτό.
Τα νέα μαθεύτηκαν στην εμπορική αγορά, με όλους τους επαγγελματίες να είναι σε αναστάτωση, μην τυχόν και είναι οι επόμενοι που θα δεχτούν πρόστιμα από εκεί που δεν το περιμένουν. «Δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν οι μικροέμποροι και όχι οι χονδρέμποροι ή οι κατασκευαστές», είχε δηλώσει στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ένας εκ των εμπόρων που του επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο, ο οποίος σημείωσε δε, πως το επίμαχο προϊόν έφερε πάνω του το σήμα CE.
Οι έμποροι τονίζουν πως είναι αδιανόητο να ελέγχουν μόνοι τους όλα τα προϊόντα που βάζουν στα ράφια, ενώ υπογραμμίζουν πως όλα τα προϊόντα έρχονται με τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις. Εάν ωστόσο κάτι δεν είναι σύννομο, ζητούν τα πρόστιμα να μην επιβαρύνουν τους ίδιους, αλλά τους κατασκευαστές, που είναι αυτοί που γνωρίζουν τι έχει μπει σε κάθε προϊόν.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου βλέποντας το τι συμβαίνει στην αγορά και ιδίως σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Χημείο του Κράτους αντιδρώντας για τα υψηλά πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες.
«Θεωρούμε παράλογο να διώκεται ο Έλληνας έμπορος κι επιχειρηματίας λιανικού εμπορίου, που νόμιμα προμηθεύεται εμπορεύματα , όταν δεν υπάρχει καμία διάταξη που να αναφέρει ότι οφείλει να παραλαμβάνει λίστα με τις χημικές ουσίες του προϊόντος. Καθώς θεωρεί ο ίδιος πως από τη στιγμή που αποκτήθηκαν νόμιμα από τους εισαγωγείς-χονδρεμπόρους έχουν γίνει από πριν οι σχετικοί έλεγχοι- και ειδικά όταν η ασυδοσία του ηλεκτρονικού εμπορίου από αναξιόπιστους παραγωγούς κι εισαγωγείς ούτε ελέγχεται ούτε διώκεται», επεσήμανε στη σχετική επιστολή του και ζητούσε από τους αρμόδιους να προβούν άμεσα σε τροποποίηση της Απόφασης του Χημικού Συμβουλίου 82/2009 καθιστώντας αποκλειστικούς υπεύθυνους για την ενημέρωση, πλήρη πληροφόρηση επιβλαβών χημικών ουσιών τους παρασκευαστές κι εισαγωγείς εμπορευμάτων.
Δ. Παλαιοδημοπούλου
magnesianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου