VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Πώς το κολύμπι διεγείρει τον εγκέφαλό σου;



Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τύπος άσκησης για όλο το σώμα. Λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματός σου και είναι μια καλή προπόνηση για την καρδιά σου. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το κολύμπι είναι πραγματικά καλό και για τον εγκέφαλό σου.


Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου.

6 τρόποι που το κολύμπι επηρεάζει τον εγκέφαλό σουΒελτιώνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου
Ενισχύει τη μνήμη
Αναπτύσσει νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο

 
 
Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα
Αυξάνει τη ροή αίματος
Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
1. Βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου

Αν έχεις ακούσει ότι οι κολυμβητές είναι σπουδαίοι μαθητές, αυτός είναι ο λόγος! Η κολύμβηση υποστηρίζει τη δημιουργία του νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), μιας πρωτείνης που βοηθά στην επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων. Ο BDNF βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και δραστηριοποιείται στον ιππόκαμπο, στον φλοιό και στον πρόσθιο εγκέφαλο, περιοχές ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, τη μνήμη και την ανώτερη σκέψη ενώ η δράση του φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μακροχρόνια μνήμη.

Γενικά οι αερόβιες προπονήσεις γενικά (ποδηλασία, τρέξιμο κ.λπ.) υποστηρίζουν και την παραγωγή BDNF. Η κολύμβηση εμπλέκει τον εγκέφαλό σου με μερικούς διαφορετικούς τρόπους, από την εκμάθηση τεχνικής μέχρι τη συγκέντρωση που απαιτείται για να κατακτήσεις μια νέα άσκηση.
2. Ενισχύει τη μνήμη

Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά 6-12 θυμούνται περισσότερες λέξεις μετά από 3 λεπτά κολύμβησης παρά 3 λεπτά Crossfit.
3. Αναπτύσσει νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάσεις νευρώνες στον ιππόκαμπο. Πολλές φορές αυτοί οι νευρώνες χάνονται λόγω ηλικίας αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι προάγει νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Αυτό συμβάλλει στη μάθηση και τη μνήμη, καθώς και στην κατάθλιψη. Καθώς γυμνάζεσαι, ο ιππόκαμπος επεκτείνεται, το οξυγόνο εισέρχεται στο σώμα σου, φτάνει στον εγκέφαλό σου, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
4. Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα

Το κολύμπι κουράζει ολόκληρο το σώμα, δημιουργώντας έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα απαλλάσσεται από τα άχρηστα υπο-προϊόντα στον εγκέφαλο. Όταν δεν κοιμάσαι καλά, το σώμα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αφήνοντάς σε κουρασμένη.
5. Αυξάνει τη ροή αίματος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι βυθίζοντας τον εαυτό σου στο νερό μέχρι το επίπεδο της καρδιάς, αύξησε την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο κατά 14%. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των άχρηστων υποπροϊόντων από τον εγκέφαλο, επιτρέποντάς του να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά καθώς κολυμπάς.

Επίσης, η βελτιωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη μνήμη, τη διάθεση, τη διαύγεια και τη συγκέντρωση. Η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματός σου περισσότερο από τις ασκήσεις στην ξηρά.
6. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Η άσκηση μπορεί να κρατήσει το μυαλό σου δυνατό καθώς μεγαλώνεις, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει και τον εγκέφαλο υγιή. Μελέτη σε ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι όσοι κολυμπούσαν είχαν καλύτερη γνωστική ικανότητα από τους μη κολυμβητές. Παρόμοια μελέτη έγινε σε νεαρούς ενήλικες έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα. Μόλις 20 λεπτά κολύμβησης πρόσθιο βρέθηκε ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία στα παιδιά.
Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να κολυμπούν από μικρή ηλικία φτάνουν σε γνωστικά ορόσημα έως και 10 μήνες γρηγορότερα από τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι.

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου