VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Έξαρση COVID: Να εμβολιαστείς τώρα ή τον Οκτώβριο;



Καθώς η COVID συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να αυξάνονται τα κρούσματα, όλοι μας αναρωτιόμαστε εάν πρέπει να κάνουμε τώρα το εμβόλιο.
Η νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώθηκε το καλοκαίρι και συνεχίζει, με συχνότερη την KP.2 της ομάδας FLiRT, έχει αυξήσει θεαματικά τα κρούσματα. 

Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Επισκόπηση του govgr σημειώθηκαν 47.000 και πλέον νέα κρούσματα μόλις την προηγουμένη βδομάδα, με 150 απώλειες. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι o κορωνοϊός αυξάνεται σε όλες τις χώρες, ενώ παρατηρείται "ανησυχητική μείωση" της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα μεταξύ των υγειονομικών και των ανθρώπων άνω των 60 ετών, δύο από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό ίσως σε βάζει σε σκέψεις εάν πρέπει να κάνεις το εμβόλιο τώρα για την COVID, που το φορτίο είναι αυξημένο, ή να περιμένεις λίγο για επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Γιατί να εμβολιαστείς τώρα;

Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η κατάσταση της υγείας σου και η ηλικία σου. Εάν είσαι 60 ετών και άνω ή υπάρχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα που θα έκαναν μια λοίμωξη από COVID πιο σοβαρή, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο ώστε να κάνεις το εμβόλιο τώρα.


Αλλά ακόμα κι αν είσαι απόλυτα υγιής, ίσως να θέλεις να κάνεις το εμβόλιο, εάν πρόκειται να κάνεις ένα μεγάλο διεθνές ταξίδι. Αν εμβολιαστείς μια ή δύο εβδομάδες πριν πας ταξίδι, πιθανώς υπάρχει μειωμένη πιθανότητα να μολυνθείς με COVID εάν εκτεθείς στην COVID, ίσως και 50% μείωση της πιθανότητας εάν το εμβόλιο έχει γίνει μία ή δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι.

Ο FDA ζήτησε τον Ιούνιο την επικαιροποίηση των εμβολίων για την COVID με το στέλεχος KP.2. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
Άτομα με ανοσοκαταστολή
 
 

Έγκυες γυναίκες
Επαγγελματίες υγείας

Ο ΕΟΔΥ συνιστά στους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο COVID με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης τον Οκτώβριο. Το εμβόλιο μπορεί να σε βοηθήσει να μην κολλήσεις, αλλά ωστόσο αυτό είναι προσωρινό. Μετά από μερικές εβδομάδες, το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην άμεση πρόληψη της λοίμωξης.

Ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID, σχεδιασμένο να στοχεύει το στέλεχος KP.2, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, αν και ο ακριβής χρόνος δεν είναι ακόμη γνωστός.
Η μάσκα παραμένει νο1 προληπτικό μέτρο

Σε τελική ανάλυση, αν θα κάνεις τώρα το εμβόλιο ή θα περιμένεις δύο μήνες είναι προσωπική απόφαση. Εξαρτάται από το πόσο ανησυχείς και πόσο σοβαρό θα ήταν αν αρρωστούσες. Όσοι επιλέγουν να σταματήσουν να εμβολιάζονται έχουν επιλογές για να ενισχύσουν την προστασία τους από τον ιό. Το να φοράς μάσκα σε δημόσιους χώρους και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις τη μόλυνση ή τη διάδοσή της.

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου