VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσα θα εισπράττουμε και πόσα θα πληρώνουμε μέχρι το 2028 - Αυτή είναι η νέα εισοδηματική πολιτική




Οι προβλέψεις για μισθούς – τιμές και απασχόληση μέχρι το 2028 – Τι θα προβλέπει το "μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό πρόγραμμα"Περνάει αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και δίδεται στη δημοσιότητα το "μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό πρόγραμμα" (medium term fiscal Stractural Plan) το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό θα προβλέπει την πορεία των οικονομικών μας για την περίοδο μέχρι και το 2028. Συνταγμένο με βάση τους κανόνες του νέου συμφώνου σταθερότητας, το πρόγραμμα ενσωματώνει την εισοδηματική πολιτική που προγραμματίζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση (σ.σ αυτή περιλαμβάνει την εξέλιξη των μισθών στο δημόσιο, τις μεταβολές στις συντάξεις αλλά και την πορεία του κατώτατου μισθού), τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών (σ.σ οι οποίες ουσιαστικά διαμορφώνονται με βάση την πορεία του πληθωρισμού) αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Τι αναμένεται ότι θα προβλέπει το πρόγραμμα;

 
 

1. Κρίσιμες είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό καθώς αυτές ουσιαστικά καθορίζουν και το σκέλος των εσόδων για την οικογένεια αλλά και το σκέλος των δαπανών. Έτσι, αναμένεται πρόβλεψη για πληθωρισμό στην περιοχή του 3% για φέτος, 2,2% το 2025, περίπου 2,3% το 2026 και 2,3% το 2027. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της 4ετίας, οι τιμές θα είναι -κατά μέσο όρο- περίπου 9-10% υψηλότερες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.



2. H εισοδηματική πολιτική επηρεάζεται άμεσα από την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Ειδικά για τους συνταξιούχους, το ποσοστό μεταβολής της κύριας σύνταξης προκύπτει από το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης (σ.σ είναι το 50% του αθροίσματος). Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, καθορίζουν και το τι μπορεί να περιμένει ο συνταξιούχος στο βάθος της 4ετίας. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αναφέρθηκαν προηγουμένως. Για το ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος, 2,3% του χρόνου, 2% το 2026 και 1,5% το 2027. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από την 1/1/2025 οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν αυξήσεις 2,6%, το 2025 περίπου 2,25%, το 2026 περίπου 2,15% και το 2027 περίπου 1,9%. Οι αυξήσεις αυτές θα δίδονται σε όσους δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα με την προσωπική διαφορά τους. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι αυξήσεις έχουν "κλειδώσει" με διοικητική απόφαση. Λόγω της εξίσωσης του κατώτατου μισθού του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, περιμένουμε αυξήσεις 20 ευρώ οριζόντια από την 01/04/2025, επιπλέον 40 ευρώ από την 01/04/2026, και ακόμη 40 ευρώ από την 01/04/2027. Για τους χαμηλόμισθούς του δημοσίου, η αύξηση αυτή θα είναι αρκετά κοντά στον πληθωρισμό αλλά για τους έχοντες περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας θα προκύπτει διαφορά άρα και απώλεια πραγματικού εισοδήματος. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει η εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν τρεις αυξήσεις των 40 ευρώ έκαστη αρχής γενομένης από την 01/04/2025.

3. Το 4ετές πρόγραμμα θα προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας προς το 8% μέχρι το 2028. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απασχοληθούν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι οι οποίοι είναι σήμερα άνεργοι. Ο στόχος στην 4ετία θα είναι βέβαια να δημιουργηθούν πολύ περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Στόχος, να φύγουν άνθρωποι από την δεξαμενή των "οικονομικά μη ενεργών" και να ενταχθούν και πάλι στο εργατικό δυναμικό. Σε αυτή την κατηγορία, ξεχωρίζουν οι νέοι που δεν λογίζονται άνεργοι καθώς βρίσκονται ακόμη σε περίοδο σπουδών, οι γυναίκες που έχουν ως αποκλειστική απασχόληση την ανατροφή των παιδιών ή άλλων συγγενικών προσώπων αλλά και οι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών οι οποίοι είναι ακόμη αρκετές δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου