Παρακάτω, σας προτείνουμε μερικές διαδρομές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού Γρεβενών, ώστε να γνωρίσετε σε βάθος αυτή την τόσο άγνωστη γωνία της Ελλάδας.
Γρεβενά – Βάλια Κάλντα
Με αφετηρία την πόλη των Γρεβενών, ξεκινάτε με κατεύθυνση προς την Βάλια Κάλντα. Η διαδρομή είναι μία καλή γεύση στο φθινοπωρινό ορεινό τοπίο του νομού και μπορείτε να την οργανώσετε ανάλογα, ώστε να συμπεριλάβετε επισκέψεις στο χωριό Ζιάκας, στο Σπήλαιο, στα πασίγνωστα γεφύρια της περιοχής, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας ή το Γεφύρι του Αζίζ Αγά, γνωστό και ως το ψηλότερο γεφύρι της Μακεδονίας.
Γεφύρι της Πορτίτσας/Photo: Shutterstock
Άγρια ομορφιά Γρεβενών/Photo: Unsplash
Αντίστοιχα, αν έχετε αντοχή στο τιμόνι και η οδήγηση σε δαιδαλώδεις ορεινούς δρόμους είναι το φόρτε σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτάσετε -ανάλογα με το πρόγραμμά σας- μέχρι τα βλαχοχώρια της Αβδέλλας ή του Περιβολίου και να ζήσετε από κοντά την εμπειρία δύο από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Σημειώστε ότι πριν την έναρξη της εξόρμησης, πρέπει να ορίσετε ακριβώς τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε και να ρίξετε οπωσδήποτε μία ματιά στον καιρό. Το μήκος και ο χρόνος της διαδρομής ποικίλλει ανάλογα με τις στάσεις και τις παρακάμψεις που θα επιλέξετε να κάνετε.
Καλλονή Γρεβενών/Photo: Shutterstock
Δοτσικό Γρεβενών/Photo: Shutterstock
Δοτσικό – Καλλονή
Με αφετηρία πάλι την πόλη των Γρεβενών, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το σχεδόν απάτητο, και δύσκολο από άποψη ανάγλυφου, βορειοανατολικό κομμάτι του νομού Γρεβενών, μία ανάσα από τα σύνορα με το νομό Κοζάνης. Πρώτη στάση στη διαδρομή το πετρόκτιστο Δοτσικό που ξεχωρίζει για το μεγάλο πέτρινο γεφύρι του που, κατά μερικούς, είναι και το μοναδικό τοξωτό γεφύρι στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, ενώ μία στάση πρέπει να κάνετε και οπωσδήποτε – φυσικά με μόνη προϋπόθεση τον καλό καιρό και την όρεξη για λίγο περπάτημα- και στον εντυπωσιακό καταρράκτη στο Μεσολούρι. Επιστρέφοντας και ανάλογα με το πρόγραμμά σας, μία παράκαμψη στα δυτικο- μακεδονικά Ζαγόρια, την Καλλονή και το Δασύλλιο, είναι on the list, όπου εκεί θα γνωρίσετε το «πέτρινο» παρελθόν των ελάχιστων Μαστοροχωρίων που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία.
Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος ή Ιερά Μονή Ζάβορδας/Photo: Wikipedia Creative Commons
Γρεβενά – Δεσκάτη
Παίρνοντας το αυτοκίνητό σας, κατευθύνεστε προς τα νοτιοανατολικά σύνορα του νομού Γρεβενών προς στη Δεσκάτη. Πριν φτάσετε, όμως, στην περιοχή της Δεσκάτης, επιβάλλεται μία σύντομη στάση στην ιστορική Μονή της Ζάβορδας, σχεδόν ακριβώς πάνω στα σύνορα των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Το ιστορικό μοναστήρι που ανάγει την ίδρυσή του κάπου στον 16ο αιώνα μετά από όραμα που είχε ο άγιος Νικάνορας, είναι ένα από τα παλαιότερα, ιστορικότερα και γνωστότερα μοναστήρια στη βόρεια Ελλάδα, ενώ διαθέτει και σημαντικό αριθμό κειμηλίων και χειρογράφων που καταγράφουν ανά αιώνα την πολυτάραχη ιστορία ολόκληρης της περιοχής.
Μάλιστα, μετά από μόλις 15 λεπτά περπάτημα στην πίσω πλευρά της μονής, μπορείτε να φτάσετε και στο ασκητήριο του οσίου Νικάνορα ακριβώς πάνω από έναν απότομο γκρεμό-ζωντανή απόδειξη της φυσικής «αγριάδας» της περιοχής. Φεύγοντας από την μονή και, αν το όχημα σας σηκώνει την ανηφόρα, μπορείτε να απολαύσετε έναν χαλαρωτικό καφέ στο καταφύγιο της Δεσκάτης σε υψόμετρο 1500 μέτρων, ενώ πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα γνωστά τυροκομικά προϊόντα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου