Τι έδειξε η έρευνα;
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Intelligence ανέλυσε την επίδραση διαφορετικών νοητικών ασκήσεων σε άτομα ηλικίας 60-87 ετών. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 90 άτομα και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Η κάθε ομάδα ακολούθησε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ασκήσεων για την εργαζόμενη μνήμη, δηλαδή την ικανότητα να συγκρατείς και να επεξεργάζεσαι πληροφορίες ενώ κάνεις άλλες δραστηριότητες.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα όπου επαναλάμβανε συνεχώς την ίδια άσκηση: την άσκηση "complex reading span", που περιλαμβάνει ανάγνωση προτάσεων και ταυτόχρονη απομνημόνευση γραμμάτων. Όμως, μια άλλη ομάδα έκανε ποικιλία ασκήσεων, όπως να θυμάται γράμματα ενώ κρίνει λέξεις, και στη συνέχεια να κατηγοριοποιεί αντικείμενα ενώ διατηρεί λέξεις στη μνήμη της.
Η δύναμη της ποικιλίας
Όσοι έκαναν ποικιλία ασκήσεων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, βελτιώνοντας τη μνήμη τους κατά 75% περισσότερο από εκείνους που ακολουθούσαν μόνο μία άσκηση! Το πιο εντυπωσιακό; Αυτές οι βελτιώσεις δεν ήταν άμεσες. Στην αρχή, η ομάδα που έκανε ποικιλία ασκήσεων δεν είχε εμφανώς καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες. Όμως, όσο προχωρούσαν οι εβδομάδες, η βελτίωσή τους επιταχύνθηκε, και τελικά ξεπέρασαν τις υπόλοιπες ομάδες.
Τι λένε οι ειδικοί
Η Elizabeth Stine-Morrow, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι η ποικιλία στις νοητικές ασκήσεις δεν βελτίωσε απευθείας τις επιδόσεις, αλλά έκανε πιο αποτελεσματική τη διαδικασία της μάθησης. Με άλλα λόγια, η ομάδα που έκανε τις ποικίλες ασκήσεις άρχισε να μαθαίνει καλύτερα και πιο γρήγορα από τις άλλες ομάδες όσο περνούσε ο χρόνος.
Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε μια θεωρία που ονομάζεται "αρχή του αμοιβαίου οφέλους", η οποία υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας νοητικής δεξιότητας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση και άλλων σχετικών δεξιοτήτων. Απλώς χρειάζεται χρόνος και ποικιλία για να εμφανιστούν αυτά τα αποτελέσματα.
Πώς μπορείς να εφαρμόσεις την έρευνα στη ζωή σου
Αν θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη και τις νοητικές σου ικανότητες, η λύση δεν είναι να επαναλαμβάνεις τα ίδια παιχνίδια και ασκήσεις κάθε μέρα. Αντιθέτως, προσπάθησε να εναλλάσσεις διαφορετικά είδη ασκήσεων που προκαλούν το μυαλό σου με ποικίλους τρόπους. Αυτό θα μπορούσε να είναι:Εναλλαγή μεταξύ γρίφων, σταυρόλεξων, μαθηματικών προβλημάτων και λεκτικών ασκήσεων.
Μάθηση νέων δεξιοτήτων, όπως μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο.
Χρήση εφαρμογών που περιέχουν ποικίλες ασκήσεις μνήμης και συγκέντρωσης.
Τι πρέπει να θυμάσαι
Η ουσία είναι να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση με διάφορους τρόπους και όχι να το "εγκλωβίζεις" σε μία μόνο δραστηριότητα. Η ποικιλία στις νοητικές ασκήσεις είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τη μνήμη σου δυνατή όσο μεγαλώνεις. Η επανάληψη μιας μόνο άσκησης μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να λύσεις ένα ακόμα σταυρόλεξο, δοκίμασε να αλλάξεις! Προκάλεσε τον εαυτό σου με κάτι καινούργιο, και δες τη μνήμη σου να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
Μερικές προτάσεις για ασκήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις:
1. Σταυρόλεξα και Sudoku – αλλά με μέτρο
Κάνε τα αγαπημένα σου σταυρόλεξα και Sudoku, αλλά μην κολλάς μόνο σε αυτά. Χρησιμοποίησέ τα ως μέρος μιας ποικίλης ρουτίνας. Είναι καλές ασκήσεις για τη λεκτική και αριθμητική μνήμη, αλλά πρέπει να συνδυαστούν με άλλες δραστηριότητες.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου