Τρία είναι επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα ενισχυθούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας που
ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:- το επίδομα τέκνων
- το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και
- το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023.
Η αύξηση των τριών επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα (σήμερα το συνολικό κόστος είναι 1,9 διs. ευρώ) καθώς πολλοί πολίτες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τις παροχές λόγω της αύξησης των εισοδημάτων τους.
Οι αυξήσεις θα είναι «στοχευμένες» με την στόχευση να αφορά αυστηρότερα και και δικαιότερα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων ώστε να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.
Η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει ένα νέο βασικό κριτήριο προκειμένου οι δικαιούχοι να μην επαναπαύονται, ζώντας από τα επιδόματα, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.
Ειδικά για το επίδομα τέκνων θα υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες με επικρατέστερο σενάριο οι τρείς κλίμακες που υπάρχουν σήμερα να γίνουν δύο και να ενισχυθεί η χαμηλότερη.
Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τριτέκνους, οι οποίοι δεν θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει διευκολύνσεις πχ στην στρατιωτική θητεία.
Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τον κοινωνικό τουρισμό.
«Οι τρίτεκνοι άκουσαν σημαντικά πράγματα από τον Πρωθυπουργό για το θέμα των μετεγγραφών χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ» επεσήμανε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δηλώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στις μεγάλες οικογένειες».
Ακόμη όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια. Έτσι από φέτος όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους, θα απαλλάσσονται από τη φορολογία ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.
Επίσης τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1673 (κόστος 20 εκατ. ευρώ) ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται κατά 20.000.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα 3.500 ευρώ ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες.
Αλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας είναι:
- η κατάργηση του φόρου 15% για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους,
- ο δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών και
- η απλοποίηση των διαδικασιών για την εξωσωματική γονιμοποίηση στον ΕΟΠΠΥ.
Μάλιστα το υπουργείο Οικογένειας θα τρέξει τους επόμενους μήνες καμπάνια για το θέμα της γονιμότητας καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα νέα ζευγάρια αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα.
Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την αύξηση των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα γέννησης και μητρότητας, το μειωμένο ωράριο για τους γονείς, το ολοήμερο σχολείο, τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου