Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Eτοιμάζονται να βάλουν χέρι στη Βάλια Κάλντα;

Δεν αισθάνονται το παραμικρό για τον τόπο, και όμως, ετοιμάζονται να βάλουν χέρι και να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Natura) γνωστό και ως Βάλια Κάλντα (που σημαίνει ζεστή κοιλάδα), χαρακτηρισμένος Εθνικός Δρυμός από το 1968.


Όλες οι κορυφές στην περίμετρο του Δρυμού είναι υψόμετρα πάνω από 2000 μέτρα, 69.000 στρέμματα σε μια έκταση που προστατεύονται από τις γύρω οροσειρές στην περίμετρο του Δρυμού…. Αξιοθέατα το Αρκουδόρεμα στον πυρήνα του Δρυμού, οι λίμνες Φλέγγα (Δρακόλιμνες) σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρων, σε 100 μέτρα απόσταση μεταξύ τους στα υποαλπικά υψίπεδα του Μαυροβουνίου, η δασική βλάστηση, κ.ά..

Στα νότια του δρυμού βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Υ/Η φράγματος Αώου της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα εμπλουτίζεται από τον ορεινό όγκο του Μαυροβουνίου στο νότιο τμήμα του δρυμού, ένας πρόσθετος λόγος που δεν πρέπει να πειραχτούν οι γύρω βουνοκορφές και να διαταραχθεί η υδρολογία της περιοχής.


Η βλάστηση πλούσια, σπάνια και θεϊκά διατεταγμένη σε ολόκληρο τον δρυμό με μαυρόπευκα (Pinus nigra), τα καταπληκτικά ρόμπολα ή λευκόδερμη πεύκη (Pinus heldreichii), την κόκκινη πεύκη (Pinus sylvestris), τις οξυές, τα δρυοδάση και άλλα.

Στην περιοχή απαντώνται πάνω από 60 είδη θηλαστικών, αρκούδες, λύκοι, αγριόγατοι, βίδρες στα ποτάμια, ζαρκάδια και άλλα όπως πολλά είδη πτηνών και ερπετών (σαλαμάνδρες, τοιχογουστέρες, αλπικοί τρίτωνες, κ.ά.).


Η εικόνα του Τοπίου Ιδιάιτερου Φυσικού Κάλους, είναι μοναδική όλες τις εποχές, κυρίως το φθινόπωρο με τον αποχρωματισμό των φυλλοβόλων… 
Η Ελλάδα όπως είπαμε και σε άλλες αναρτήσεις, συμπυκνώνει σε μικρό χώρο, Τοπία από ολόκληρο τον κόσμο… 
Ένα ζωντανό μουσείο φυσικής Ιστορίας και ένα φυσικό Arboretum της Μεσογείου και όλης της Ευρώπης…
Ας εμποδιστεί αυτή η παρανοϊκή σκέψη τους και άλλο ένα έγκλημα κατά της ελληνικής φύσης…

Σ. Σεκλιζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου