ΝΑΚΑΣ

VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών || 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία» - «Συν-εργαζόμαστε για την ψυχική υγεία»

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις κοινότητες να συσπειρωθούν πίσω από το μήνυμα:
 «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» «Συν-Εργαζόμαστε για την ψυχική υγεία» για να βελτιώσουν τις γνώσεις, να ευαισθητοποιήσουν και να προωθήσουν δράσεις, που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων, ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
 
 

Η    ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής. Αποτελεί μία κατάσταση ψυχικής ευεξίας όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα, μπορεί να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα και να ικανοποιείται από τις προσωπικές του επιτυχίες.

Για το έτος 2024, το μήνυμα για την προάσπιση της ψυχικής υγείας είναι «Προτεραιότητα η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας».

Ένα ασφαλές, υγιές εργασιακό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία. Οι ανθυγιεινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του στιγματισμού, των διακρίσεων και της έκθεσης σε κινδύνους, όπως η παρενόχληση και άλλες κακές συνθήκες εργασίας, μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, τη συνολική ποιότητα ζωής και, κατά συνέπεια, τη συμμετοχή ή την παραγωγικότητα στην εργασία. Με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να εργάζεται, απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί, ότι η εργασία αποτρέπει τους κινδύνους για την ψυχική υγεία και προστατεύει-υποστηρίζει την ψυχική υγεία στην εργασία.


Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ζήσει μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες, όπως το δικαίωμα να ζουν μέσα στην κοινότητα, να εργάζονται, να χαίρονται τις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την μόρφωση.


 
 

Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με μια πάθηση ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται δυσανάλογα. Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή καθόλου φροντίδα. Πολλοί αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις. Η ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την ψυχική υγεία είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για την ευημερία, ειδικά μετά από την πανδημία που περάσαμε, το κλιματικό άγχος, τις οικονομικές ανησυχίες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.  Η κατανόηση και η μάθηση σχετικά με την ψυχική υγεία πρέπει να ξεκινά νωρίς, στο σπίτι, στις οικογένειες και τα δίκτυά μας, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας μας. Για να οικοδομήσουμε ψυχικά υγιείς κοινότητες, χρειαζόμαστε εκπαίδευση ψυχικής υγείας και να την προωθήσουμε ενεργά. 

 

Κάθε μέρα λοιπόν, ας επαναβεβαιώνουμε και ας υποστηρίζουμε την ψυχική υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και ας οικοδομήσουμε μαζί έναν πιο υγιή κόσμο, όπου όλοι μπορούν να ζουν με ευημερία.



ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου