Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" - Φρενάρει η χορήγηση δανείων



H συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ειδικά στα ακίνητα που εμπίπτουν στο πρόγραμμα "Σπίτι μου 2",
θα υποχρεώσει τους υποψήφιους αγοραστές να κάνουν συμβιβασμούς.

Κάθε… φάρμακο που δίδεται για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να έχει και τις παρενέργειές του. Το "Σπίτι μου 2" είναι η λύση που σχεδιάστηκε και εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία των νοικοκυριών (ειδικά αυτών που αποτελούνται από άτομα νεότερης ηλικίας) να χρηματοδοτήσουν την αγορά ιδιόκτητης στέγης.
 Όμως, η μεγάλη καθυστέρηση από την στιγμή της εξαγγελίας μέχρι την ενεργοποίηση του προγράμματος στην πράξη (σ.σ. ουσιαστικά θα έχει περάσει ένας χρόνος) αλλά και η απόφαση να ενισχυθεί το κομμάτι της ζήτησης και όχι της προσφοράς (σ.σ. το δεύτερο θα ήταν προφανώς πιο χρονοβόρο) έχει οδηγήσει σε δύο διαπιστωμένες πλέον καταστάσεις:


1. Στην απότομη αύξηση των τιμών στα ακίνητα που εμπίπτουν στην… περίμετρο του προγράμματος, δηλαδή κατοικίες αξίας έως 250.000 ευρώ που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2007. Αυτή η αύξηση, θα υποχρεώσει τελικώς τους ενδιαφερόμενους είτε να βάλουν περισσότερα μετρητά από την τσέπη τους είτε να συνάψουν μεγαλύτερο δάνειο (σ.σ. πάντοτε στα όρια του προγράμματος) και κατά συνέπεια να φορτωθούν μια μεγαλύτερη δόση. Έτσι, εξανεμίζεται σημαντικό κομμάτι του οφέλους από την επιδότηση του επιτοκίου.


 
 
>2. Στο "πάγωμα" της στεγαστικής πίστης. Όσοι έχουν θέσει ως στόχο την αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο, είναι λογικό να μπαίνουν σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του 50% στο επιτόκιο (ή 75% για τους τρίτεκνους). Από τις αρχές του καλοκαιριού, οι χορηγήσεις στεγαστικών έχουν παγώσει, καθώς εκδηλώνουν ενδιαφέρον μόνο όσοι γνωρίζουν ότι δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα (σ.σ. λόγω εισοδημάτων, λόγω του ότι δεν ενδιαφέρονται για αγορά κύριας κατοικίας κλπ). Έτσι, το 2024 θα κλείσει με σημαντική μείωση στις χορηγήσεις συγκριτικά με το 2023 για να έρθει το 2025 να φέρει την "τεχνητή" αύξηση λόγω και των επιδοτούμενων δανείων ύψους άνω των 2,5 δις. ευρώ.


H συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ειδικά στα ακίνητα που εμπίπτουν στην περίμετρο του προγράμματος σπίτι μου, θα υποχρεώσει τους υποψήφιους αγοραστές να κάνουν αρκετούς συμβιβασμούς. Στα 250.000 ευρώ που είναι και το μέγιστο όριο, χωρούν ή πολύ παλαιά ακίνητα (κατασκευασμένα ακόμη και πριν από το 1980 τα οποία θα χρειαστούν επισκευές) ή μικρότερα ακίνητα επιφάνειας κάτω των 80-90 τετραγωνικών μέτρων.

To πώς περιορίζεται το όφελος του υποψήφιου δανειολήπτη μέσω του προγράμματος Σπίτι μου από την αύξηση της τιμής, αποτυπώνεται σε ένα και μόνο παράδειγμα. Ακίνητο που πριν από έναν χρόνο πωλούνταν προς 225.000 ευρώ, τώρα έχει τιμή πώλησης 250.000 ευρώ για να "χωρέσει" στο πρόγραμμα. Αν κάποιος αγοράσει το σπίτι με δάνειο 190.000 ευρώ, τότε θα χρειαστεί να πληρώνει μια δόση 703 ευρώ τον μήνα (μετά την επιδότηση) αντί για 920 ευρώ που θα ήταν η δόση χωρίς την επιδότηση. Επίσης, θα πρέπει να καταβάλλει 60.000 ευρώ σε μετρητά. Πριν από έναν χρόνο, το ακίνητο κόστιζε 225.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει είτε ότι θα μπορούσατε να δώσετε 35.000 ευρώ σε μετρητά και να επωμιστείτε τη δόση των 920 ευρώ (αφού δεν θα υπήρχε η επιδότηση), ή να δανειστείτε όχι 190.000 ευρώ αλλά 165.000 ευρώ και να συγκρατήσετε τη δόση στα 800 ευρώ. Με λίγα λόγια, και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, αυτή η αναμονή του ενός έτους το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει τελικώς είναι να συγκρατήσει τη μηνιαία δόση κατά 80 ευρώ τον μήνα.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου