Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Έχεις διαβήτη τύπου 2; Μήπως η λύση είναι αυτή η διατροφή;



'Οσοι την ακολουθούν μπορεί να είναι σε θέση ακόμα και να σταματήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, σύμφωνα με την έρευνα.Η διατροφή μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, ειδικά αν μιλάμε για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. 
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society αποκαλύπτει ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη για άτομα με αυτήν την κατάσταση.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

 
 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 45 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση και σε νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, πάνω από 38 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη, και οι περισσότεροι από αυτούς (πάνω από το 90%) έχουν διαβήτη τύπου 2.

Τι έδειξε η έρευνα;

Η πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 57 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, συγκέντρωσε δεδομένα για το πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία των βήτα-κυττάρων. Τα βήτα-κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης και η σωστή λειτουργία τους είναι σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα ακολουθούσε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (9% υδατάνθρακες και 65% λιπαρά), ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε δίαιτα υψηλών υδατανθράκων (55% υδατάνθρακες και 20% λιπαρά).

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων παρουσίασαν διπλάσια και 22% καλύτερη αντίδραση των βήτα-κυττάρων σε σχέση με την ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα υψηλών υδατανθράκων. Ιδιαίτερα, οι μαύροι συμμετέχοντες παρουσίασαν 110% μεγαλύτερη βελτίωση στην οξεία αντίδραση των βήτα-κυττάρων, ενώ οι λευκοί συμμετέχοντες είχαν 48% καλύτερη μέγιστη αντίδραση.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Barbara Gower από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, τόνισε ότι "η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να ανακτήσουν τη λειτουργία των βήτα-κυττάρων, ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή". Η Δρ. Gower υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι με ήπιο διαβήτη τύπου 2 που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να απολαμβάνουν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Αν έχεις διαβήτη τύπου 2, ίσως αξίζει να σκεφτείς να δοκιμάσεις μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των βήτα-κυττάρων σου, αλλά μπορεί επίσης να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή χωρίς φάρμακα. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου ή έναν διατροφολόγο πριν κάνεις οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σου.
Τι άλλο να προσέξεις;

Μην ξεχνάς ότι η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τον διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα, η διαχείριση του άγχους και άλλοι τρόποι ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι υγιείς αλλαγές στη διατροφή και στη ζωή γενικότερα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του διαβήτη. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.



shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου