Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ποια ελληνικά οινοποιεία διαπρέπουν στο εξωτερικό - Οι περιοχές που ξεχωρίζουν για τους αμπελώνες τους




Ποια οινοποιεία και αμπελώνες διαπρέπουν στο εξωτερικό - Οι περιοχές που μπαίνουν στα διεθνή μενού.Μία ιδιαίτερη μορφή "εξαγωγής" αποκτά το ελληνικό κρασί, καθώς αρκετά είναι τα εστιατόρια στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εντάσσουν ελληνικές ποικιλίες στα μενού τους. Σε αυτά πρωταγωνιστούν τα κτήματα Μπουτάρη, Παπαγιαννάκου, Άλφα, Κατώγι Αβέρωφ, Χατζηδάκη, Οικονόμου, Αμπελώνες Θυμιοπούλου και Κτήμα Αργυρού, καθώς και το οινοποιείο Κεχρή.


 
 

Όμως η χώρα μας δε συνδέεται μόνο με συγκεκριμένα brands, αλλά και με περιοχές κυρίως νησιωτικές όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Τήνος, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η Νάουσα. Γεγονός και το οποίο βάζει τη χώρα μας συνολικά στο χάρτη των κρασιών.


Τα ελληνικά κρασιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι κατά βάση το γνωστό σε εμάς Ξυνόμαυρο, το Ασύρτικο, ενώ διαδεδομένη είναι ακόμα και η ρετσίνα, η οποία προτείνεται σε συνδυασμό μαζί με το σούσι.


Τα εθνικά κρασιά "εξάγονται" σε εστιατόρια με αρκετά αστέρια, ενώ σταθερός αγοραστής είναι η Γερμανία, γεγονός στο οποίο συμβάλλει η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων εκθετών (σ.σ. περισσότεροι από 110) στην έκθεση ProWein που πραγματοποιείται στο Dusseldorf της Γερμανίας.

Με τη χώρα μας να αποτελεί το 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής, οι Έλληνες οινοποιοί ποντάρουν περισσότερο στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία για την επιτυχία των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό είναι η επιλογή γηγενών ελληνικών ποικιλιών, η περιοχή με την οποία ταυτίζεται το κρασί, δηλαδή το terroir που ελληνιστί είναι η καταγωγή του κρασιού και η "αίσθηση του εδάφους", δυνατότητα παλαίωσης και το πως οι ξένοι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα κρασιά της χώρας μας ως κάτι καινούριο.

Ποια κρασιά διαπρέπουν στο εξωτερικό

Ασύρτικο, Clos Stegasta Rare, Τηνιακοί Αμπελώνες και Τήνος είναι τα ελληνικά κρασιά που φιγουράρουν αρκετά ψηλά στις λίστες "others" των ξένων εστιατορίων, ενώ δυναμικά στις λίστες μπαίνει και η Ρετσίνα του οινοποιείου Κεχρή.

Σχετικά με το Ξινόμαυρο, αυτό χαρακτηρίζεται ως το επόμενο Ασύρτικο, ενώ ψηλά στις λίστες βρίσκεται και το Σαββατιανό και ας υποτιμάται στη χώρα μας. Επιπλέον, η Ρετσίνα του κτήματος Κεχρή έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα διεθνές "brand" καθώς εξάγεται σε 26 χώρες και αποτελεί ένα εθνικό προϊόν που συνδυάζεται με το σούσι.

Όσον αφορά τους Τηνιακούς Αμπελώνες αυτοί έχουν συστήσει το ομώνυμο νησί στο διεθνές οινικό στερέωμα και το βλέπουμε σε εστιατόρια παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτά του Alain Ducasse.

Η Σαντορίνη πλασάρεται, επίσης, πολύ ψηλά στις λίστες των διεθνών μενού με πρωταγωνιστή το Κτήμα Χατζηδάκη που προσφέρει πλήθος ετικετών. Ισχυρή παρουσία έχει και η Κρήτη με το Κτήμα Οικονόμου, η Νάουσα Αμπελώνες Θυμιοπούλου και η Σαντορίνη με το Κτήμα Αργυρού.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου