Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Φίλιπ Ζιμπάρντο: Πέθανε ο ψυχολόγος πίσω από το αμφιλεγόμενο "Πείραμα της Φυλακής"

"'Εφυγε" στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο τα ακριβή αίτια θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά."Έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Φίλιπ Ζιμπάρντο, ο ψυχολόγος πίσω από το αμφιλεγόμενο "Πείραμα της Φυλακής του Στάνφορντ". Την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης έκανε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ χτες, ωστόσο ο Ζιμπάρντο πέθανε στις 14 Οκτωβρίου.


Όπως έγινε γνωστό, "έφυγε" στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο τα ακριβή αίτια θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.



Ο Φίλιπ Ζιμπάρντο ήταν ψυχολόγος και είχε γίνει γνωστός από το "Πείραμα της Φυλακής του Στάνφορντ".


 
 
Τι ήταν αυτό;

Στη μελέτη του 1971, ο Ζιμπάρντο και μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών προσέλαβαν νεαρούς άνδρες για να περάσουν δύο εβδομάδες σε μια ψεύτικη φυλακή που βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Οι εθελοντές γνώριζαν ότι θα χρησιμοποιούνταν σε ένα πείραμα, αλλά δεν ήξεραν πότε το πείραμα θα πραγματοποιούταν, έτσι το αρχικό σοκ από την τυχαία σύλληψή τους ένα πρωί και τη μεταφορά τους σε μία τεχνητή φυλακή, τους έφερε σε μια κατάσταση ήπιου σοκ.


Η μελέτη τερματίστηκε μετά από έξι ημέρες, καθώς οι φοιτητές που υποδύονταν τους φρουρούς έγιναν ψυχολογικά καταχρηστικοί και "σαδιστές" ενώ εκείνοι που υποδύονταν τους κρατούμενους έγιναν ανήσυχοι, συναισθηματικά καταθλιπτικοί και οργισμένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στάνφορντ. Μάλιστα σε λιγότερο από δύο μέρες στο πείραμα, ένας τρόφιμος άρχισε να υποφέρει από κατάθλιψη, ανεξέλεγκτη οργή, κλάμα και άλλες ψυχικές δυσλειτουργίες. Ο κρατούμενος απελευθερώθηκε τελικά μετά από ουρλιαχτά και ασταθή συμπεριφορά μπροστά στους άλλους τρόφιμους και αντικαταστάθηκε με κάποιον από τους αναπληρωματικούς.


Ο κ. Ζιμπάρντο δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι ανέλαβε τον ρόλο του υπεύθυνου της φυλακής και όχι απλώς ενός ουδέτερου παρατηρητή. "Το αποτέλεσμα της μελέτης μας ήταν σοκαριστικό και αναπάντεχο", έγραψε αργότερα με έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο έργο.

Το πείραμα χρησιμοποιείται πλέον σε μαθήματα ψυχολογίας για τη μελέτη του κακού και της ηθικής της ψυχολογικής έρευνας με ανθρώπινους συμμετέχοντες, ανέφερε το Στάνφορντ. Η έρευνα του Ζιμπάρντο περιλάμβανε επίσης θέματα όπως η πειθώ, η ύπνωση, οι λατρείες, η ντροπή, η χρονική προοπτική, ο αλτρουισμός και η συμπόνια.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου