Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Αυτό το απλό τεστ μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεις πόσο γερνάς



Ο πιο αξιόπιστος και εύκολος δείκτης γήρανσης - μπορείς να κάνεις αυτό το τεστ οπουδήποτε.Όλοι μας αναρωτιόμαστε πώς γερνάμε και αν η σωματική μας κατάσταση παραμένει σταθερή με την πάροδο των χρόνων. 
Μία νέα μελέτη από το Mayo Clinic και άλλες επιστημονικές ομάδες αποκαλύπτει πως η ικανότητά σου να ισορροπείς στο ένα πόδι μπορεί να είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης γήρανσης, υπερισχύοντας παραδοσιακών μετρήσεων, όπως η δύναμη της λαβής και η ταχύτητα βάδισης.


Η έρευνα, δημοσιευμένη στο PLOS ONE, επικεντρώθηκε σε υγιείς ενήλικες άνω των 50 ετών και αποκάλυψε ότι ο χρόνος που μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία σου στο ένα πόδι - και ειδικά στο πόδι που δεν είναι το "καλό" σου - μειώνεται πιο γρήγορα με την ηλικία σε σύγκριση με άλλες φυσικές μετρήσεις. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της ισορροπίας σε ένα πόδι μειώνεται κατά περίπου 2,2 δευτερόλεπτα ανά δεκαετία για το μη κυρίαρχο πόδι και 1,7 δευτερόλεπτα για το κυρίαρχο.


 
 

Ο Κέντον Ρ. Κάουφμαν, ο ερευνητής που ηγήθηκε της μελέτης, υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του απλού τεστ. "Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα της νευρομυϊκής γήρανσης, ανεξαρτήτως φύλου", δηλώνει ο Κάουφμαν. Αυτό σημαίνει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν το τεστ για να παρακολουθούν την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν.
Γιατί η ισορροπία είναι σημαντική;

Το να μπορείς να ισορροπήσεις σε ένα πόδι είναι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι ισορροπίας. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την κίνηση και την ισορροπία των συμμετεχόντων, διαπιστώνουν ότι η ισορροπία σε ένα πόδι αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της σωματικής σου κατάστασης που μπορεί να μη φαίνονται αλλιώς. Ενώ οι ικανότητες βάδισης παρέμειναν σχετικά σταθερές, οι ικανότητες ισορροπίας παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση με την ηλικία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η όραση παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία μας. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη κίνηση του σώματος όταν έκλεισαν τα μάτια τους, κάτι που υπογραμμίζει πόσο βασική είναι η όραση για την ισορροπία.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της μελέτης είναι η απλότητα του τεστ ισορροπίας. Δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό ή ιατρική γνώση. Μπορείς να το δοκιμάσεις στο σπίτι: απλά προσπάθησε να ισορροπήσεις σε ένα πόδι και μέτρησε πόση ώρα θα καταφέρεις να παραμείνεις σε αυτή τη θέση. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να παρακολουθείς την κατάσταση της υγείας σου με την πάροδο του χρόνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εμφάνισαν παρόμοιες πτώσεις στις ικανότητες ισορροπίας τους. Παρά τις διαφορές στη δύναμη (οι άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερη δύναμη στη λαβή και 27% μεγαλύτερη δύναμη στα γόνατα), οι ρυθμοί πτώσης στις ικανότητες ισορροπίας ήταν σχεδόν ίδιοι. Ο Κάουφμαν τονίζει ότι αυτή η ομοιογένεια είναι σπουδαία: "Δείχνει πως το γήρας επηρεάζει την ισορροπία και τη συντονιστική ικανότητα με παρόμοιο τρόπο και για τα δύο φύλα".

Η δοκιμή ισορροπίας σε ένα πόδι είναι μια απλή αλλά αξιόπιστη μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα την κατάσταση της φυσικής σου υγείας. Οπότε, γιατί να μη δοκιμάσεις να ισορροπήσεις σε ένα πόδι και να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου; Το να φροντίζεις την υγεία σου καθώς μεγαλώνεις δεν ήταν ποτέ πιο απλό.


 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου