Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τουρκία: Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας

Η επίθεση κοντά στην 'Αγκυρα σημειώθηκε τη στιγμή που λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη εμπορική έκθεση για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία - Ποιος θα επωφελούνταν από ένα τέτοιο χτύπημαΠαγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη, στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στα περίχωρα της Άγκυρας, αφήνοντας πίσω της 4 νεκρούς και 14 τραυματίες.


Στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες, δύο εκ των οποίων, ένας άνδρας και μία γυναίκα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια εξουδετερωθήκαν, ενώ τρεις εκ των τραυματιών είναι σοβαρά.


Η TUSAS ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας το 1973 προκειμένου να μειωθεί η "εξάρτηση" της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας από το εξωτερικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.


"Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στη χώρα. Παράγει drones και μαχητικά αεροσκάφη", δήλωσε στο CNN ο Ragip Soylu, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Middle East Eye.

 
 

BBC: Ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από ένα τρομοκρατικό χτύπημα


Αρκετές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις έχουν πλήξει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία από διαφορετικές ένοπλες ομάδες.

Η τελευταία επίθεση στην Τουρκία έγινε τον Ιανουάριο, όταν ένας άνδρας έπεσε νεκρός από δύο ένοπλους που άνοιξαν πυρ μέσα σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Επομένως, το βασικό ερώτημα, όπως αναφέρει το BBC, είναι ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από αυτό και γιατί;

Ιστορικά, έχουν κατηγορηθεί ως επί το πλείστον οι Κούρδοι αυτονομιστές, των οποίων τα στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και αλλού στην περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές από την τουρκική αεροπορία.


Παράλληλα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο πεδίο προβληματισμού αποτελεί η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία που παράγει drones που άλλαξαν ολόκληρη την πορεία του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ συνδέουν την επίθεση με το PKK.

Στα πρώτα στάδια της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τελευταία χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να στοχεύσει ρωσικά άρματα μάχης προτού αρχίσει να παράγει μαζικά τα δικά της.

Η επίθεση κοντά στην Άγκυρα την Τετάρτη σημειώθηκε τη στιγμή που λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη εμπορική έκθεση για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο αμυντικός τομέας της Τουρκίας, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας.
Ποια είναι η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία


Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία είναι μια κρατική εταιρεία όπλων και αεροδιαστημικής τεχνολογίας με έδρα κοντά στην Άγκυρα.

Η εταιρεία παράγει στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και συστήματα drone για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες χώρες παγκοσίως.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Αεροδιαστημική Βιομηχανία ξεκίνησε να λειτουργεί προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ξένες εισαγωγές αεροδιαστημικής τεχνολογίας για στρατιωτικές χρήσεις.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία έχει οριστεί από την Τουρκία ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής για τα μαχητικά F-16, ενώ παίζει ρόλο και στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για χρήση από τον τουρκικό στρατό.

Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ένας πολιτικός βραχίονας της τουρκικής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου