Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Βάσω Παπανδρέου: Τελευταίο αντίο στη "Σιδηρά Κυρία" του ΠΑΣΟΚ - "Περπατούσε αγέρωχη σε όλη της τη ζωή" [εικόνες]

Η κηδεία γίνεται στα Βαλιμίτικα Αιγίου, τον τόπο καταγωγής του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ποια στελέχη του κόμματος έδωσαν το παρών.Το τελευταίο αντίο στην Βάσω Παπανδρέου είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγγενείς και φίλοι, στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στα Βαλιμίτικα Αιγίου, τον τόπο καταγωγής του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.


Η Βάσω Παπανδρέου πέθανε την Πέμπτη 17/10 μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια, σε ηλικία 80 χρόνων.


Το παρών έδωσαν πολλά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Λαλιώτης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Μαρίνος Σκανδάμης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Γιώργος Θωμάς, Θάνος Καρπής, Ανδρέας Φούρας, Θανάσης Παπαδόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα εκφώνησε και τον επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία.


 
 


















Ο επικήδειος του Νίκου Ανδρουλάκη

"Μια μέρα μετά την ιστορική επέτειο της 18ης Οκτωβρίου του 1981, 43 χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση της ΑΛΛΑΓΗΣ του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, αποχαιρετούμε σήμερα στη γενέτειρά της, την αγαπημένη μας Βάσω Παπανδρέου.

Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τη συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, μια σπουδαία γυναίκα που σφράγισε με την παρουσία της τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχοντας καθοριστική επιρροή σε σημαντικές στιγμές και του Κινήματος και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η Βάσω ήταν η δική μας "σιδηρά κυρία": Με ευαισθησία και πίστη σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία. Mία στιβαρή, δυναμική και ακριβοδίκαιη κυρία της πολιτικής, που περπατούσε αγέρωχη σε όλη της τη ζωή, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα για τη μεγάλη προσφορά και τον αγώνα της για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλλαγή.

Μετρημένη στα λόγια, γιατί μιλούσε με το έργο της.


Έφυγε ήσυχα και διακριτικά, όπως περήφανα αποχώρησε και από την πολιτική.

 
 

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της έδειξε μαχητικό πνεύμα, συνδυάζοντας τη διανοητική οξύνοια με την κοινωνική ευαισθησία.

Χωρίς να έχει τα οικονομικά μέσα, κατάφερε να κάνεις λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα αρχικά και στη Μεγάλη Βρετανία, στη συνέχεια.

Εκεί γνωρίζεται με τον Ανδρέα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Από το 1985, όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής και μπήκε στην κυβέρνηση, διέτρεξε μια σπουδαία διαδρομή έργου και προσφοράς που παραμένουν έως σήμερα ανεξίτηλα. Κομβική στιγμή στην πορεία της ήταν το 1989, όταν ορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Κοινωνικές υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των δύο φύλων.

Ο Ντελόρ συνήθιζε να λέει ότι "δεν ερωτεύεται κανείς μια ενιαία αγορά". Σε αυτή την προσπάθεια, για μια προοδευτική Ευρώπη των λαών, η Βάσω Παπανδρέου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο.


Με τη συνεργασία του σοσιαλιστή Ντελόρ ως Προέδρου τότε της Κομισιόν, προώθησε δεκάδες δράσεις και πολιτικές που βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής και εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην Ευρώπη υπερασπίστηκε, με πνεύμα ανυποχώρητο, τις αρχές και αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού της εποχής.

Οι διαμάχες της με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την ανέδειξαν σε "σιδηρά κυρία" των προοδευτικών αλλά και σε "Καρυάτιδα της δημοκρατίας" όπως χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1993, η δημοφιλία της σπάει κάθε ρεκόρ στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Εφάρμοσε πρωτοποριακές κοινωνικές πολιτικές, όπως τα ΚΕΠ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", η καλλιτεχνική εκπαίδευση, η δημιουργική απασχόληση.

Πολλά από τα μεγάλα έργα στη χώρα φέρουν τη δική της σφραγίδα, αλλά και ορισμένες εμβληματικές κοινωνικές και πολιτικές τομές, όπως η νομοθέτηση και η ποσόστωση των γυναικών στα δημόσια αξιώματα.

Ως υπουργός Ανάπτυξης χάραξε πολιτικές που συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Ως υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, επίσης, πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βάσω Παπανδρέου αγωνίστηκε με γνώση και όραμα για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την είσοδο της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, λειτουργούσε με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης. Οι απόψεις της ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς.

Πολιτικοί με τη στόφα της Βάσως Παπανδρέου εμφανίζονται σπάνια.

Το αποτύπωμα της βαρύ στην ιστορία του τόπου, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Θα κατέχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας

Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους οικείους της".

Η πορεία της Βάσως Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου συνέδεσε την πολιτική της πορεία με όλες τις στιγμές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Υπήρξε η "Σιδηρά Κυρία" του ΠΑΣΟΚ που όρθωνε το ανάστημά της στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και χαρακτηρίστηκε ως "αντι-Θάτσερ" της εποχής.

Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που "παραβίασε" το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος, όταν το επισκέφτηκε το 1998, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες, που είχε επιβάλει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Με την είδηση του θανάτου της, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της γυναίκας και πολιτικού.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου