Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στον κόσμο που να θεωρεί ότι δεν θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη



Ο χθεσινός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.Δεν σημαίνει τίποτα ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

 
 


Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ: "Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι.


"Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.


"Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη[…]'

Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου