Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - Γράφει ο Σοφοκλής Εταιρίδης

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 12 και 13 Οκτωβρίου 2024 έγιναν

σπουδαίες εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Νομού Γρεβενών.

Το έργο του και η προσφορά του ήταν αξιόλογη για την ανάπτυξη του νομού Γρεβενών. Με  τις ενέργειες του ιδρύεται ο νομός Γρεβενών την  περίοδο που ηγείται  του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος. Έτσι η μέχρι τότε απομακρυσμένη και απομονωμένη επαρχία του Νομού Κοζάνης αποκτά αυτοτελή διοικητική υπόσταση.


 
 

Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες του Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη  θα ήθελα να τονίσω και να μάθουν οι νεότεροι ότι έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο πολλά χρόνια πρίν για την μετέπειτα  << διαμόρφωση της πόλης>>  των Γρεβενών και θα γράψω παρακάτω τη εννοώ.

Η έλευση  των Προσφύγων  στην επαρχία Γρεβενών του νομού Κοζάνης έγινε 1922 – 1924 και μαζί τους η εγκατάσταση του Πρόσφυγα Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη  πρώτα στην Μυρσίνη και έπειτα στα Γρεβενά.Το 1923 ο Κωνσταντίνος Ταλιαδούρης εκλέχτηκε βουλευτής και αγωνίστηκε για να κάνει υποφερτή τη θέση των προσφύγων.

Ο  Κωνσταντίνος Ταλιαδούρης ήταν αυτός που επέμενε και επικράτησε η άποψη του για την εγκατάσταση των Ποντίων στην πόλη των Γρεβενών.

Σύμφωνα με όσα μου διηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης υπήρχαν δύο σκέψεις για το  πού έπρεπε να εγκατασταθούν οι Πόντιοι της πόλης των Γρεβενών.

Η μία σκέψη ήταν μακριά και ξεχωριστά από τους ντόπιους της πόλης των Γρεβενών που δεν τους ήθελαν, αουτλάρια τους ανέβαζαν – αουτλάρια τους κατέβαζαν, και να κάνουν έναν ξεχωριστό προσφυγικό οικισμό στην θέση πατώματα, στον δρόμο που οδηγεί προς τα Τρίκαλα.

Η άλλη σκέψη που υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Ταλιαδούρης ήταν να εγκατασταθούν στην πόλη των Γρεβενών. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Ταλιαδούρης ήταν ότι με τον καιρό η << έχθρα >> των κατοίκων της πόλης θα χαθεί αφού τα παιδιά τους θα πηγαίνουν στα ίδια σχολεία και μαζί θα μεγαλώσουν, ένα δεύτερο ότι τα οικόπεδα τους θα πάρουν αξία, γιατί η πόλη θα επεκταθεί και θα μεγαλώσει και αυτό θα είναι καλό γι’αυτούς και μελλοντικά κυρίως για τα παιδιά τους.


 
 

Οι Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική πλευρά της πόλης των Γρεβενών. Για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες, οι Πόντιοι πήραν κλήρους για οικόπεδα και εγκαταστάθηκαν βόρεια και νότια του κεντρικού δρόμου Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη που μας οδηγεί προς Κοζάνη.

Έτσι επικράτησε  η άποψη του Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη και νομίζω εκ του αποτελέσματος ότι καλά έπραξε και τον ευγνωμονούμε. 

Υ.Γ. Αποσπάσματα από το βιβλίο – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

ΓΡΕΒΕΝΑ 16-10-24


ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου