Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο να θυμίσουμε ότι πριν από την έκρηξη στον Πειραιά το 2002, η ελληνική Αστυνομία κινείται στα τυφλά και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από την 17 Νοέμβρη. Όπως γράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο βιβλίο του "Στον Ιδιο Δρόμο", ακόμα και η CIA δεν έχει ιδέα ποιοι είναι τα μέλη της. Και αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος τότε, με τον ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Υπηρεσίας Τζόρτζ Τενετ. Δεν μας έκρυβαν στοιχεία, σημειώνει ο και τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, ήταν και αυτοί στο σκοτάδι.
Ο οποίος γυρίζει κάποια στιγμή και του λέει με την ελληνοαμερικάνικη προφορά του: "Κάντε κάτι ρε γαμώτο Μιχάλη. Εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε όμως δεν πάει άλλο…"
Η επαφή με τον Χ που τους έδωσε πληροφορίες
Τότε συμβαίνει το εξής, διηγείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ενας φίλος του τηλεφωνεί και του λέει ότι κάποιος που δεν γνωρίζει θέλει να τον δει και να του δώσει στοιχεία για την τρομοκρατία." Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μου μίλησε αρχικά στο τηλέφωνο και μου συστήθηκε ως Χ", λέει ο Χρυσοχοίδης, "γι΄αυτό κι εγώ έτσι τον αποκαλούσα στη συνέχεια".
Ο Χ που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πρώην ηγετικό στέλεχος του ΕΛΑ που έχει αποβιώσει, "μας άνοιξε τα μάτια και μας έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία για το ποιοι είναι τα μέλη της 17Ν".
Αρχικά τους είπε για τον άνθρωπο με το "κουλό χέρι"- ήταν ο Παύλος Σερίφης όπως κατάλαβαν αργότερα- που είχε συμμετάσχει στη δολοφονία του Γουέλς, τον επικεφαλής της CIA στην Ελλάδα. Επίσης τους μίλησε για τον πιο δραστήριο στρατολόγο της οργάνωσης, που όμως δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι συμμετείχε σε χτυπήματα. Δεν γνώριζε πρόσωπα και ονόματα, όμως τους αποκάλυψε τον τρόπο σκέψης, το πολιτικό και ψυχικό υπόβαθρο αυτών. Και μέσα από περιγραφές περιστατικών, φωτογράφησε πρόσωπα για τα οποία η Αστυνομία είχε ενδείξεις.
Ετσι μπόρεσε η Αστυνομία να ταυτοποιήσει τον Τζωρτζάτο- που τον είχε προσαγάγει επειδή παρακολουθύσε τον αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο Μακιντάιρ- αλλά τον άφησε ελεύθερο αφού δεν προέκυψαν στοιχεία.
Ο Χ του μίλησε και για τον Ψηλό που ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης. Δεν ήξερε το πραγματικό του όνομα αλλά τον είχε συναντήσει στις αρχές της μεταπολίτευσης. Για τα ελληνικά δεδομένα όντως ο Γιωτόπουλος ήταν ψηλός και με αυτές τις πληροφορίες η Αντιτρομοκρατική βεβαιώθηκε ότι είχε βάλει το στόχαστρο τον σωστό άνθρωπο.
Θα ακολουθήσει λίγους μήνες μετά η έκρηξη στον Πειραιά της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού και θα αρχίσει η εξάρθρωση της δολοφονικής οργάνωσης.
Όταν μαθαίνουν τα νέα, αυτός και η ηγεσία της ΕΛΑΣ αγκαλιάζονται και κλαίνε από χαρά αφού η εξέλιξη σημαίνει και το τέλος της εγχώριας τρομοκρατίας. Οπως και συνέβη.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου