Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Η πρώτη φορά του Σαμαρά: Η έξοδος από τη ΝΔ για το "Σκοπιανό" το ΄92 - Τότε τον απέπεμψε ο πατέρας Μητσοτάκης

Ο ΥΠΕΞ Αντώνης Σαμαράς, είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή για το "Σκοπιανό" παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του τότε πρωθυπουργού.Είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς εξέρχεται της πόρτας της ΝΔ. Του κόμματος στο οποίο ανδρώθηκε, γαλουχήθηκε, έφτασε να γίνει πρόεδρος του – κερδίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη ως αουτσάιντερ- και πρωθυπουργός της Ελλάδας στην περίοδο των μνημονίων. Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κίνησε τις διαδικασίες διαγραφής του, με τη συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, τότε – το 1992- ήταν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είχε ανακοινώσει την αποπομπή του από το Υπουργείο Εξωτερικών και η οποία στη συνέχεια έφερε την παραίτησή του.


 
 

Στις 13 Απριλίου το 1992, συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις 8 Σεπτεμβρίου το 1991, η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια) ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την τότε Γιουγκοσλαβία, ξεκινώντας τη μεγάλη περιπέτεια της ονομασίας της. Μια περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη αυτομάτως η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση και φυσικά το υπουργείο Εξωτερικών που κατείχε. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε μάλιστα ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το σημείωμα με τα 7 σημεία δράσης

Ο ΥΠΕΞ Αντώνης Σαμαράς, είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή για το "Σκοπιανό" παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Τι είχε προηγηθεί; Στις 16 Δεκεμβρίου το 1991, στις Βρυξέλ­λες, συνήλθαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό θέμα την αναγνώριση των νέων κρατών που προέκυψαν στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Φλέγον ζήτημα για την Ελλάδα η αναγνώριση των Σκοπίων.


Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν το πρωτόκολλο με το οποίο αποδέχονταν τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Τα Σκόπια κλήθηκαν να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι:α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις,
β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα,
γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι σφοδρές για τον όρο "Μακεδονία". Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σαμαράς διαχωρίζει τη θέση του από αυτήν του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο εσωκομματικός πόλεμος- ο οποίος προϋπήρχε- φτάνει στα χαρακώματα. Από τη μία η ανένδοτη στάση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρέπει τα Σκόπια να αναγνωριστούν αν στην ονομασία τους περιέχεται ο όρος "Μακεδονία" και από την άλλη η στάση του Μητσοτάκη πως τo όνομα δεν έχει και τόση σημασία.

Ο Σαμαράς στην παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι "ο καθένας γράφει την ιστορία του"!
Η παραίτηση από τη ΝΔ, η Πολιτική Άνοιξη και η σιωπηλή επιστροφή

Τον Οκτώβριο του 1992 του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία. Στα 41 του το 1993, έγινε αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, της Πολιτικής Άνοιξης, ένα όνομα που ο Σαμαράς εμπνεύστηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη με τον οποίο διατηρούσε άριστη σχέση. Η Πολιτική Άνοιξη απέσπασε 4,9% στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 και δέκα έδρες. Το 1996, όμως, κέρδισε 2,9% και δεν μπήκε στη Βουλή.



 
 
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 δεν πολιτεύθηκε, όπως δεν πολιτεύθηκε και στη νικηφόρα για τη ΝΔ εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη τέσσερα χρόνια αργότερα. Υποστήριξε, όμως, τον Κώστα Καραμανλή ανοιχτά, δίνοντας το "παρών" στην προεκλογική συγκέντρωση της Καλαμάτας. Παράλληλα, ανέστειλε τη λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης, δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2000, κίνηση που του άνοιξε τον δρόμο για να περιληφθεί στη λίστα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

Η άρση του "βέτο", ωστόσο, για την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή που – ατύπως– προέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος τού "χρέωνε" την πτώση της κυβέρνησής του, έγινε μόλις το φθινόπωρο του 2007.

Η προεργασία είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Μέσα στο καλοκαίρι του 1999 ο Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο Βαρβιτσιώτης δεν διατηρούσε την καλύτερη σχέση με τον Μητσοτάκη και γι’ αυτό ενδιαφερόταν να υποστηρίξει τον Σαμαρά. Παράλληλα, ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρούσε ότι ο Καραμανλής είναι "πραγματικός φίλος από το 1975" και τόνιζε ότι δεν θα τον πρόδιδε ποτέ.


Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Σουφλιάς επέστρεψε στη ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2000 με τη φράση του Καραμανλή "Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου", ενώ ο Σαμαράς αποφασίζει η Πολιτική Άνοιξη να μη συμμετάσχει στις εκλογές.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου