Πρόσφατη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο Precision Oncology είχε δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερα άτομα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες δύο έως τρεις δεκαετίες.
Ο ακριβής λόγος για αυτή την ανησυχητική τάση παραμένει ασαφής, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζονται με γενετικούς ή κληρονομικούς παράγοντες, ακόμη και στους νεότερους ανθρώπους. Ωστόσο, με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, υπάρχουν πλέον ενδείξεις που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν χαμηλότερα επίπεδα κιτρικού οξέος (citrate). Το κιτρικό παράγεται κατά τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διαγνώστηκαν με τον ίδιο καρκίνο.
Μέσα από αναλύσεις συσχετίσεων, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς μεταβολίτες με διαφοροποιημένα επίπεδα μεταξύ των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένων του κιτρικού οξέος και της χοληστερόλης. Παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές σε μεταβολικά μονοπάτια που σχετίζονται με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών στον καρκίνο του παχέος εντέρου νεαρής έναρξης, σε σύγκριση με τον μέσο όρο έναρξης.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή κόκκινου κρέατος, καθώς και η παχυσαρκία, οι οποίοι συμβάλλουν σε περίσσεια ενέργειας, ενδέχεται να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερη ηλικία.
Επιπλέον, νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery έδειξε ότι ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας ενεργοποιεί το ένζυμο της τελομεράσης, μέσω μιας πρωτεΐνης που ανιχνεύει τον σίδηρο. Η τελομεράση σχετίζεται με τα τελομερή, τα οποία είναι σημαντικά για τη διαίρεση των κυττάρων. Τα τελομερή επιτρέπουν στα κύτταρα να διαιρούνται και μικραίνουν με κάθε διαίρεση. Όταν τα τελομερή γίνουν πολύ μικρά, το σώμα ενεργοποιεί την τελομεράση για να τα επιδιορθώσει, ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί. Πολλοί καρκίνοι διαταράσσουν αυτό το σύστημα, αναγκάζοντας τα κύτταρα να διαιρούνται ασταμάτητα, επανενεργοποιώντας την απελευθέρωση της τελομεράσης. Στην περίπτωση αυτή, ο σίδηρος από το κόκκινο κρέας ενεργοποιεί ξανά την πρωτεΐνη που απελευθερώνει την τελομεράση, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου