Γιατί πονάει το στομάχι σου όταν δεν τρως;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάει το στομάχι σου αφού δεν φας για λίγο, λέει η Patricia Bannan, R.D.N., διαιτολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, συγγραφέας του βιβλίου From Burnout to Balance και ιδρύτρια του Wellness Intelligence:
- Πείνα: Ως απάντηση σε ένα άδειο στομάχι, "οι μύες του στομάχου συστέλλονται και μπορεί να προκαλέσουν μια αίσθηση σφίξιμο ή γουργουρητό", λέει η Bannan. Αυτό ρυθμίζεται εν μέρει από τις ορμόνες της πείνας, όπως η γκρελίνη, η οποία στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλό σου να αυξήσει την όρεξη. Όταν το στομάχι είναι άδειο, το εντερικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί μια σειρά μυϊκών συσπάσεων που ονομάζονται μεταναστευτικό κινητικό σύμπλεγμα (MMC). Το MMC χρησιμεύει για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων τροφής και αποβλήτων από το στομάχι και το λεπτό έντερο, αποτρέποντας τη βακτηριακή υπερανάπτυξη και προετοιμάζοντας το έντερο για το επόμενο γεύμα.
- Γαστρίτιδα: Η γκρελίνη ειδοποιεί επίσης το στομάχι να απελευθερώσει γαστρικά οξέα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στο στομάχι. Χωρίς τροφή για να ρυθμιστεί η επένδυση του στομάχου, μπορεί να ερεθιστεί από αυτά τα φυσικά παραγόμενα (και φυσιολογικά) στομαχικά οξέα.
- Συσσώρευση οξέων: Αυτός ο παράγοντας των οξέων επιδεινώνεται αν δεν υπάρχει τροφή για πέψη, το οξύ του στομάχου μπορεί να συσσωρευτεί στο όργανο οδηγώντας σε μεγαλύτερη δυσφορία, προσθέτει η Bannan. Το οξύ είναι έτοιμο να βοηθήσει στην πέψη του επόμενου γεύματος ή σνακ, αλλά αν αυτό δεν έρθει, το οξύ απλά παραμένει.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πείνας;
Οι πόνοι πείνας, είναι οι φυσικές αισθήσεις που εμφανίζονται όταν το σώμα σου σηματοδοτεί την ανάγκη για φαγητό. Σύμφωνα με την Mackenzie Burgess, μια εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος με έδρα το Ντένβερ, CO και υπεύθυνη για την ανάπτυξη συνταγών στο Cheerful Choices, τα συμπτώματα των πόνων πείνας περιλαμβάνουν:
- Συσπάσεις του στομάχου: Το στομάχι σου μπορεί να συσπάται, οδηγώντας σε ένα αίσθημα ροκανίσματος ή γουργουρητού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του στομάχου σφίγγονται ως απάντηση στην πείνα.
- Πόνοι στο στομάχι: Μπορεί να αισθανθείς έναν αμβλύ ή οξύ πόνο στο στομάχι σου, που συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση κενού.
- Θόρυβοι: Το στομάχι σου μπορεί να κάνει γουργουρητό καθώς συστέλλεται και απελευθερώνει πεπτικά υγρά για την προετοιμασία της τροφής.
- Τρέμουλο και αδυναμία: Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι τρέμουλο, αδυναμία ή ζαλάδα.
- Δυσκολία συγκέντρωσης: Καθώς το σώμα σου δίνει προτεραιότητα στην εύρεση τροφής, μπορεί να γίνει δύσκολο να επικεντρωθείς σε άλλες εργασίες. Αυτά τα συναισθήματα "πείνας" δεν είναι μόνο στο μυαλό σου. Έρευνες δείχνουν ότι η πείνα συνδέεται με αυξημένες αισθήσεις θυμού και ευερεθιστότητας.
Αιτίες της πείνας
Το αίσθημα πείνας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία έως έντονο πόνο. Η κατανόηση του τι πυροδοτεί αυτά τα αισθήματα πείνας μπορεί να σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς καλύτερα και να διατηρήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Αυτές είναι μερικές από τις κύριες αιτίες:
- Διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος: "Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό εάν τα γεύματα δεν είναι ισορροπημένα ή παραλείπονται", λέει η Bannan. Εάν ένα γεύμα ή σνακ περιλαμβάνει μόνο απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί ή πατατάκια, για παράδειγμα, είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι σε λίγες ώρες θα επιθυμείς κάτι άλλο.
- Έλλειψη φυτικών ινών: Το να μην παίρνεις αρκετές φυτικές ίνες σε ένα γεύμα ή σνακ μπορεί να σε οδηγήσει στο να νιώθεις πεινασμένη νωρίτερα από ό,τι θα περίμενες και μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές ενοχλήσεις.
- Αφυδάτωση: Είναι εύκολο να συγχέεις τη δίψα με την πείνα, καθώς οδηγεί σε παρόμοιες αισθήσεις δυσφορίας στο στομάχι, λέει η Burgess. Το σώμα μπορεί να δώσει σήμα για την ανάγκη να φας, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται περισσότερο νερό.
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Αν έχεις πόνους στο στομάχι αλλά δεν πεινάς, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Το IBS και η IBD συχνά προκαλούν κοιλιακό πόνο, ειδικά όταν το στομάχι είναι άδειο, εξηγεί η Burgess.
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου