Πώς όμως μπορεί ένας ασθενής να προστατεύσει τη μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας; Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης στη διατροφή. Η έρευνα αυτή ανοίγει έναν νέο δρόμο στις διατροφικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο, με απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές.
Πώς η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των μυών
Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι συχνή στον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενισχύεται από τις επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και οι μισοί ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν ήδη χαμηλή μυϊκή μάζα από τη στιγμή της διάγνωσης. Αυτό οφείλεται σε διάφορες μεταβολικές αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος στο σώμα, οι οποίες εντείνουν τη διάσπαση των μυϊκών ιστών. Η απώλεια μυϊκής μάζας δεν επηρεάζει μόνο τη φυσική δύναμη αλλά αυξάνει και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία και μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, απλώς και μόνο αυξάνοντας την κατανάλωση πρωτεΐνης. Όπως εξηγεί η Κάρλα Πράντο, καθηγήτρια διατροφής και βασική ερευνήτρια στη μελέτη: "Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, αν σκεφτείς τις επιπτώσεις που έχει η χημειοθεραπεία στη μυϊκή μάζα".
Η προσέγγιση της μελέτης
Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου δύο έως τέσσερα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης. Η πρώτη ομάδα είχε ως στόχο να καταναλώνει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα για ογκολογικούς ασθενείς, ενώ η δεύτερη έπρεπε να διπλασιάσει την ποσότητα, φτάνοντας τα δύο γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό.
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου