ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση ΤΕΕ/ΤΔΜ και ΕΚΝΚ με τον Διευθυντή της Μονάδας  "Πτολεμαΐδας 5" της ΔΕΗ

 Στις εγκαταστάσεις της «Πτολεμαΐδα V» βρέθηκαν την Τετάρτη 27/11/24, τα Προεδρεία των ΤΕΕ/ΤΔΜ και ΕΚΝΚ.

Ο Διευθυντής κ. Παπαδόπουλος Xάρης  και η Τομεάρχης Χημικής Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Επιχείρησης κα Ιωαννίδου Ουρανία, υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαο Συλλίρη, τον Χατζή Παντελή (μέλος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ), τον Προέδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Αδάμ Ελευθέριο και τον Γενικό Γραμματέα Μάρου Στυλιανό.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Μποζίνης Στέργιος, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Αντικείμενο συζήτησης η «Βίαιη απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή μετάβαση που επηρεάζει και τις τηλεθερμάνσεις των τριών πόλεων».
Η θέση των εκπροσώπων της ΔΕΗ ήταν σαφής.

Η Επιχείρηση βρίσκεται σε τροχιά ταχείας απολιγνιτοποίησης. Στόχος της η εγκατάλειψη του λιγνίτη και η προσήλωση στην «πράσινη» μετάβαση. Στης 31-12-2025 αποσύρονται όλες οι μονάδες του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου» και κλιμακώνεται, παράλληλα, η ανάπτυξη των ΑΠΕ.


 
 

Συνδυαστικά επιδιώκεται ο περιορισμός του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 75% ως το 2026.

Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης προβλέπεται και για την «Πτολεμαΐδα 5», στις 31-12- 2026.

Ωστόσο σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπεται «η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η «Πτολεμαΐδα V», η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Ελλάδας και από τις πιο σύγχρονες διεθνώς, πριν από ένα περίπου χρόνο πέρασε υπό την ευθύνη της ΔΕΗ.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια κολοσσιαία ενεργειακή επένδυση, ύψους 1,5 δις €, με δυνατότητα παραγωγής μικτής ηλεκτρικής ισχύος 660 MWe και παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού σήμερα, χωρίς την λειτουργία της «Πτολεμαΐδα V».

Η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση της, παράγει 375 MWe και έχει πολλά χρόνια ζωής μπροστά της.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις προαναγγελθείσες αποσύρσεις των μονάδων και υπογράμμισε την αναντιστοιχία ως προς το χρόνο απόσυρσης της «Πτολεμαΐδας 5» μεταξύ του εθνικού σχεδιασμού για το 2028 και του σχεδιασμού της ΔΕΗ για το 2026.

Η ΔΕΗ μάλιστα έχει προσχεδιάσει την μετατροπή της εγκατάστασης, μετά την απόσυρσή της, σε εγκατάσταση φυσικού αερίου σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα του προέδρου της ΔΕΗ .

Στη συνέχεια, o Πρόεδρος, επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στο αφήγημα της εγχώριας απολιγνιτοποίησης και της ταυτόχρονης εξαγωγής λιγνίτη σε γείτονα χώρα.


 
 

Τέλος, αναφέρθηκε στις σοβαρές και πολλαπλές συνέπειες που προκαλεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά και στην αγορά ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της επικράτειας.

Με αφετηρία την παραδοχή ότι η κατάργηση του λιγνίτη, το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων, η μονόπλευρη επένδυση στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας δε συνιστούν δίκαιη μετάβαση, το ΤΕΕ/ΤΔΜ και το Eργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης κατέληξαν, από κοινού, στις εξής προτάσεις:

  • Παράταση λειτουργίας, της μονάδας 5 του «ΑΗΣ Aγίου Δημητρίου» και μετά την ολοκλήρωση της (ΣΗΘΥΑ) για την εξασφάλιση θερμικής ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις της περιοχής μας και για τις μονάδες 3 και 4 του ίδιου ΑΗΣ μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ).
  • Εξασφάλιση λειτουργίας της «Πτολεμαΐδας 5» με λιγνίτη (για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί και εντάσσονται στο ΣΔΑΜ), προκειμένου να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν οι χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.
  • Αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, με προτεραιότητα των εγχώριων. πρωταρχική ανάγκη χρήσης των εγχώριων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου