Συγκεκριμένα, το ακρυλαμίδιο δημιουργείται όταν τρόφιμα όπως οι πατάτες, τα δημητριακά και το ψωμί, εκτίθενται σε θερμοκρασίες πάνω από 120°C.
Αυτή η διαδικασία συμβαίνει κυρίως κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα και άλλες μεθόδους θερμικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη βιομηχανία τροφίμων όσο και στη μαγειρική στο σπίτι.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το ακρυλαμίδιο έχει χαρακτηριστεί ως "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο" από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το ακρυλαμίδιο έχει χαρακτηριστεί ως "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο" από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Αυτή η κατηγοριοποίηση βασίζεται σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι, σε μεγάλες ποσότητες, το ακρυλαμίδιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακρυλαμίδιο συνεπάγεται άμεσα κίνδυνο για την υγεία σου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το 2015, δημοσίευσε οδηγίες με στόχο τον περιορισμό των επιπέδων αυτής της ουσίας στα τρόφιμα, και το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμούς που ορίζουν συγκεκριμένα όρια για το ακρυλαμίδιο. Για παράδειγμα, στον καφέ το επιτρεπτό όριο είναι 750 μg/kg, ενώ για τις τηγανητές πατάτες είναι 400 μg/kg.
Παρά τις προσπάθειες για τη μείωση της παρουσίας του ακρυλαμιδίου, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων εξακολουθούν να αποτελούν πηγές υψηλής έκθεσης σε αυτή την ουσία.
Παρά τις προσπάθειες για τη μείωση της παρουσίας του ακρυλαμιδίου, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων εξακολουθούν να αποτελούν πηγές υψηλής έκθεσης σε αυτή την ουσία.
Μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών, έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις, με σημαντική μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου σε πολλά τρόφιμα. Παρ' όλα αυτά, οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια παραμένουν βασικοί παράγοντες έκθεσης του καταναλωτή σε ακρυλαμίδιο, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου αν καταναλώνεις αυτά τα προϊόντα τακτικά.
Αν θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη ακρυλαμιδίου, μπορείς να υιοθετήσεις μερικές πρακτικές στο μαγείρεμα, που προτίνει η διατροφολόγος Aliona Stratulat (@alionas_nutrifacts).
Τρόποι να μειώσεις το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο από τις τηγανιτές πατάτες
1) Επέλεξε πατάτες που δεν έχουν πράσινες κηλίδες
2) Τις πλένεις και τις καθαρίζεις από τη φλούδα τους
3) Κόβεις τις πατάτες σε κομμάτια (αλλά όχι πολύ λεπτά)
4) Τις μουλιάζεις σε μπολ με νερό μέχρι να τις καλύψει
5) Τις σκουπίζεις πολύ καλά με μια πετσέτα
6) Αν τις ψήσεις, θα το κάνεις στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Δεν πρέπει να ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες
7) Δεν πρέπει να αποκτήσουν καφέ χρώμα, αλλά χρυσοκίτρινο
Αν θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη ακρυλαμιδίου, μπορείς να υιοθετήσεις μερικές πρακτικές στο μαγείρεμα, που προτίνει η διατροφολόγος Aliona Stratulat (@alionas_nutrifacts).
Τρόποι να μειώσεις το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο από τις τηγανιτές πατάτες
1) Επέλεξε πατάτες που δεν έχουν πράσινες κηλίδες
2) Τις πλένεις και τις καθαρίζεις από τη φλούδα τους
3) Κόβεις τις πατάτες σε κομμάτια (αλλά όχι πολύ λεπτά)
4) Τις μουλιάζεις σε μπολ με νερό μέχρι να τις καλύψει
5) Τις σκουπίζεις πολύ καλά με μια πετσέτα
6) Αν τις ψήσεις, θα το κάνεις στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Δεν πρέπει να ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες
7) Δεν πρέπει να αποκτήσουν καφέ χρώμα, αλλά χρυσοκίτρινο
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου