Όλος αυτός ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε μία έκταση μικρότερη από το Central Park στη Νέα Υόρκη, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNNi για να δείξει πόσο μικροσκοπικός είναι ο αγαπημένος προορισμός του διεθνούς τζετ σετ.
Πώς το πριγκιπάτο μεγάλωσε κατά 3%
Καθώς όμως, η ανάγκη για περισσότερο... Μονακό ήταν μεγάλη, το πριγκιπάτο μόλις μεγάλωσε κατά 3%.
Πώς επετεύχθη αυτό το θαύμα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν τα σύνορά του; Η απάντηση βρίσκεται στο καινοτόμο, βιοκλιματικό επίτευγμα οικιστικής ανάπτυξης προς τη θάλασσα που φέρει την υπογραφή μεγάλων ονομάτων με αυτό του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο να δεσπόζει στο έργο.
Το πρότζεκτ ονομάστηκε Mediterra και εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, με μεγάλη επισημότητα από τον πρίγκιπα Αλβέρτο.
Το ύψος της επένδυσης που περιλαμβάνει την κατασκευή μαρίνας, παραθαλάσσιου περιπάτου, ποδηλατόδρομους, ζώνες πρασίνου και πολυτελείς κατοικίες φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Φυτεύτηκαν 1.000 δέντρα από την Τοσκάνη
Το έργο ανακοινώθηκε το 2013. Σε αυτά τα 11 χρόνια οι μηχανικοί που εργάστηκαν για να το φέρουν εις πέρας και να εξασφαλίσουν τη στατικότητά του χρειάστηκε να κάνουν υποέργα αποκατάστασης στη θάλασσα. Κατασκεύασαν ειδικούς θαλάμους από σκυρόδεμα και ειδικά καλούπια που χτίστηκαν μέσα στο νερό τα οποία στη συνέχεια αποστραγγίστηκαν και γέμισαν με 750.000 μετρικούς τόνους άμμου.
Περίπου το ήμισυ της τεχνητής γης θα είναι προσβάσιμο στο κοινό που θα μπορεί να απολαμβάνει τις αμέτρητες ανέσεις. Στη νέα αυτή νησίδα επέκτασης του Μονακό έχουν φυτευτεί 1.000 δέντρα που έφτασαν εκεί από τη μαγευτική Τοσκάνη.
Οι νέες ιδιωτικές κατοικίες στο χώρο περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 διαμερίσματα και 10 βίλες. Το γραφείο του Ιταλού σταρ της αρχιτεκτονικής Ρέντζο Πιάνο σχεδίασε τις κατοικίες. Μεταξύ των αρχιτεκτόνων που έχουν επίσης βάλει την υπογραφή τους στο εντυπωσιακό πρότζεκτ, είναι και οι Νόρμαν Φόστερ και Ταντάο Άντο, οι οποίοι ανέλαβαν την κατασκευή των υποδομών στη Mareterra.
Το έργο συνάντησε πολλές αντιδράσεις κυρίως από οργανώσεις και φορείς που εξέφραζαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την επιβάρυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Οι υπεύθυνοι της Mareterra διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να "ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στο φυσικό οικοσύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο". Ο ιστότοπος του έργου αναφέρει ότι οι σχεδιαστές συμβουλεύτηκαν ειδικούς στη θάλασσα και δημιούργησαν νέους βιότοπους για ψάρια, συμπεριλαμβανομένων τεχνητών βυθών.
Υποστηρίζουν επίσης ότι το 80% της θέρμανσης και ψύξης στον τεχνητό οικισμό θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται από περισσότερα από 1,2 στρέμματα ηλιακών συλλεκτών.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου