Ως ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και δη από νέες αγορές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, η δημιουργία Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών στην περιοχή της Πυλαίας.
Σχεδόν μία 15ετία αργότερα από τη στιγμή που ο τότε δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, οραματίστηκε την αξιοποίηση της θαλάσσιας ζώνης του δήμου, και κατόπιν πληθώρας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, δεδομένου πως η δημοτική αρχή χρειάστηκε εγκρίσεις από οκτώ συνολικά υπουργεία και πάνω από 30 υπηρεσίες, το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την υπογραφή το πρωί του Σαββάτου (14/12) της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας της Πυλαίας από το υπουργείο Τουρισμού στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Βάσει της σύμβασης, ο δήμος ορίζεται ως φορέας διαχείρισης για την κατασκευή, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των υποδομών για 45 χρόνια. Οι υπογραφές έπεσαν από την υπουργό, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, σε μία τελετή με πολλά χαμόγελα, ικανοποίηση αλλά και κοινή παραδοχή να τρέξουν οι διαδικασίες προκειμένου να μην κολλήσει και αυτό το έργο στα χαρτιά.
Image
>

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, «σήμερα στον δήμο μας γράφουμε ιστορία», αφού η Θεσσαλονίκη αποκτά μία υπερσύγχρονη μαρίνα, την πρώτη στον Θερμαϊκό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, συνέχισε, θα αποτελέσει το «κερασάκι στην τούρτα» για το κοινό όραμα της ανάπλασης και ενοποίησης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι. Υπογράμμισε δε την «ομόψυχη στήριξη» του έργου από το δημοτικό συμβούλιο και τη στροφή του δήμου «προς τη θάλασσα» για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής και την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Διευθυντή Μιχάλη Μπεκίρη και στον Συντονιστή Γιάννη Παπαγεωργίου που, όπως είπε, συνέβαλαν καθοριστικά, για να τρέξει το project..Πώς θα είναι η μαρίνα Πυλαίας
Βάσει του project που έχει πάρει ΦΕΚ χωροθέτησης ήδη από το 2012 και εκτείνεται στην περιοχή μεταξύ του Hondos Center (Florida 2) και του αεροδρομίου, η μαρίνα θα έχει δυναμικότητα 440 σκαφών, εκ των οποίων τα εννέα προβλέπεται να είναι τα λεγόμενα «mega yachts», τα μεγαλύτερα δηλαδή ιδιωτικά σκάφη παγκοσμίως, μήκους άνω των 35 μέτρων. Για τις ανάγκες του έργου αναμένεται μάλιστα να απομακρυνθούν ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Μία... πρώτη γεύση από τη διαμόρφωση της μαρίνας παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης μέσω 3D animation video διάρκειας τριών λεπτών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο «τουριστικός λιμένας Πυλαίας», όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει μια σειρά από υποδομές εξυπηρέτησης των σκαφών που θα ελλιμενίζονται, μεταξύ των οποίων και επτά κτήρια συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 5.547 τ.μ., με πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, κυματοθραύστη, ακόμη και ελικοδρόμιο.
Στον σχεδιασμό είχαν μάλιστα προσδιοριστεί και οι χρήσεις των κτηρίων. Το πρώτο θα φιλοξενεί καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιμενικό σταθμό και χώρους υγιεινής, το δεύτερο γραφεία διοίκησης, πληροφορίες, ιατρείο, Τράπεζα, αποθήκη αποσκευών και χώρους υγιεινής και το τρίτο θα είναι το φυλάκιο εισόδου. Βάσει πάντα του αρχικού σχεδιασμού, το τέταρτο κτήριο θα φιλοξενεί καταστήματα yachting, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους υγιεινής. Το πέμπτο κτήριο προορίζεται για yachting club (με εξωτερικό εξώστη), lockers, χώρους υγιεινής, λουτήρες και αποδυτήρια, το έκτο για πλυντήρια και χώρους υγιεινής και το τελευταίο κτήριο για την επισκευή και συντήρηση σκαφών.
Στο συνολικό project περιλαμβάνεται και μια γενναία ανάπλαση της χερσαίας ζώνης σε έναν χώρο 39 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πάρκινγκ 270 θέσεων, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών και χώρους πρασίνου.
Επόμενο βήμα είναι να τρέξουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει το έργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου