Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Γιαούρτι κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο



Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βακτηρίων του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί ραγδαία ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και οι ειδικοί αναζητούν τις κρύβεται πίσω από τις νέες διαγνώσεις.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια κατά 20%. Οι ερευνητές μελέτησαν όγκους του παχέος εντέρου που σχετίζονται με ένα βακτήριο που ονομάζεται "Bifidobacterium", έναν τύπο βακτηρίου που κανονικά βοηθά στην πέψη των φυτικών ινών και στην προστασία από λοιμώξεις (τα μπιφιδοβακτήρια ανήκουν σε μια ομάδα βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό μας και είναι μια από τις κύριες κατηγορίες των λεγόμενων καλών βακτηρίων).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιή βακτήρια, όπως το Bifidobacterium, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια.

 
 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes, ανέλυσε ιατρικά δεδομένα 132.056 εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τις βάσεις δεδομένων Nurses' Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 60-65 ετών, ενώ τα δύο τρίτα αυτών ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες της NHS παρακολουθούνταν από το 1976 έως το 2016, ενώ εκείνοι της HPFS από το 1986 έως το 2016.


Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού μερίδων γιαουρτιού που κατανάλωναν κάθε εβδομάδα. Η ομάδα βρήκε ότι 3.079 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και πήραν δείγματα ιστών για να αναζητήσουν βακτήρια. Συνολικά, κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες για βακτήρια σε 1.121 περιπτώσεις. Από αυτές τις 1.121 περιπτώσεις, το 31% των όγκων (346) ήταν θετικό για Bifidobacterium.

Η κατανάλωση γιαουρτιού δεν επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν σχετίζεται με βακτήρια. Ωστόσο, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζεται με Bifidobacterium κατά 20%.


TheTOC.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου