«Σήμερα νομίζω ότι θα προσθέταμε την κλιματική αλλαγή, τη βιοτρομοκρατία/πανδημία και τη διατήρηση του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης σε κάποια μορφή», δήλωσε ο Γκέιτς. «Οπότε, ξέρετε, τώρα έχουμε τέσσερις υποσημειώσεις».
Ο Γκέιτς περιέγραψε επίσης την κοινωνική πόλωση ως πρόβλημα, προσθέτοντας αργότερα: «Η νεότερη γενιά πρέπει να φοβάται πολύ αυτά τα πράγματα».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέιτς εντοπίζει αυτούς τους τομείς ανησυχίας. Σε μια ανάρτηση στο blog του το 2023, ο Γκέιτς ανέφερε ότι καθώς μεγάλωνε η οικογένειά του, μεγάλωνε και η επιθυμία του να βελτιώσει τον κόσμο.
«Ένα εγγόνι σε κάνει να σκέφτεσαι πώς θα διασφαλίσουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο – πολιτική, υγεία, κλίμα κ.λπ.», έγραψε.
Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι η κοινωνία πάσχει από έλλειψη ευφυΐας. Πιστεύει όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και όχι πρόβλημα. Αν και ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει για τις κατακλυσμιαίες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Γκέιτς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παραγωγικά.
«Δεν έχουμε τόσους πολλούς ειδικούς γιατρούς, ξέρετε, ανθρώπους που να μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα, ή ανθρώπους που μπορούν να κάνουν μαθήματα μαθηματικών στο κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Γκέιτς. «Και έχουμε έλλειψη νοημοσύνης, και έτσι χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα της αγοράς για να την κατανείμουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη, με την πάροδο του χρόνου – και οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν για τα χρονικά πλαίσια – θα καταστήσει τη νοημοσύνη ουσιαστικά δωρεάν».
Παρά τις προκλήσεις, ο Γκέιτς δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πολίτες του μέλλοντος θα είναι σε μεγάλο βαθμό σε καλύτερη κατάσταση – αν αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.
«Αν δεν λύσουμε κάποια από αυτά τα μεγάλα προβλήματα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε ο Γκέιτς. «Το Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ξέρετε, θα έχουμε μια θεραπεία για τον HIV, θα έχουμε απαλλαγεί από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την ελονοσία. Ο ρυθμός της καινοτομίας είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ».
Ενώ ο φόβος μπορεί συχνά να δρα παραλυτικά, ο Γκέιτς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις νεότερες γενιές.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου