Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Στα Γρεβενά των Μανιταριών και των Χαμένων Ευκαιριών

Σε όποιο κομμάτι του νομού Γρεβενών και αν βρεθείς, εντυπωσιάζεσαι. Με τα χωριά όπου νιώθεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος· με τα μεγάλα πετρόκτιστα σπίτια άδεια και έρημα τους περισσότερους μήνες, εκτός από εκείνους του καλοκαιριού. Με τη φύση, που διατηρεί τη γενναιοδωρία της και παραχωρεί μεγάλο κομμάτι του δασικού της πλούτου σε όλη την έκταση του νομού. Με τα πολλά πέτρινα γεφύρια που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν.

Γρεβενά




Ένας τόπος που πόνεσε πολύ, που έγινε πεδίο μάχης συχνά στο παρελθόν. Αν αφουγκραστείς στον αέρα, θα ακούσεις τα ηπειρώτικα μοιρολόγια να σου εξιστορούν όλα αυτά τα δεινά. Η φτώχεια και η πείνα, σε συνδυασμό με τις απώλειες, έκαναν τους ανθρώπους σκληρούς, αλλά αληθινούς. Οι σχέσεις τους δυνατές, με αντοχή και ενσυναίσθηση που σπάνια συναντάς. Όμως τα νέα παιδιά του τόπου ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο για επιβίωση και δημιουργία. Οι επενδύσεις είναι περιορισμένες, οι ευκαιρίες ελάχιστες.

Στο Σπήλαιο

Το Σπήλαιο είναι το χωριό που επισκέπτονται όλοι, ο πιο τουριστικός προορισμός στα Γρεβενά. Εκεί βρίσκεται το Φαράγγι της Πορτίτσας, με το πέτρινο γεφύρι και το ποτάμι του Βενέτικου. Εκεί βρίσκεται και η Πέρδικα, μια παλιά ταβέρνα, που τώρα τρέχει η τρίτη γενιά της οικογένειας.

Μόνο για την εμπειρία να φας από τα χέρια του Θοδωρή Θεοδώρου αξίζει να κάνεις κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ο Θοδωρής είναι κάτι σαν… πρεσβευτής των Γρεβενών. Θα μπορούσες να τον φανταστείς νομάρχη ή βουλευτή του νομού, άξιο και ικανό − πέρασε και από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη πριν από λίγα χρόνια και όλοι μιλούν ακόμη με πολύ θετικά σχόλα για το έργο του.


PHOTO BY ARIS ROVAS ON UNSPLASH

Στην Πέρδικα θα δοκιμάσεις τη μανιταρόσουπα (δική του συνταγή, που μας παραχώρησε και μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του κειμένου), τον τραχανά όπως τον έκανε η μαμά του, φασόλια όπως δεν τα έχεις φάει ούτε από τη γιαγιά σου. Και μανιτάρια σε όλες τις εκδοχές τους − άλλωστε, είμαστε στην πατρίδα τους. Στον κατάλογο έχει επίσης πολλά μαγειρευτά και για το κλείσιμο έχει γλυκό του κουταλιού νεραντζάκι. Η Πέρδικα διαθέτει και λίστα εμφιαλωμένων κρασιών, υπέροχα κρασιά σε πολύ προσιτές τιμές, γιατί είναι μερακλής ο Θοδωρής και έχει χτίσει σχέσεις φιλίας με οινοποιούς.

Κάποια βράδια, το μαγαζί μετατρέπεται σε μουσική σκηνή και δίνει χώρο σε νέα σχήματα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά και σε εμάς να την ακούσουμε. Στηρίζει τα νέα παιδιά, καθώς και τους ντόπιους παραγωγούς. Στην Πέρδικα βρήκαμε πολλά τοπικά προϊόντα, όπως τραχανά, καρύδια και αμύγδαλα, ρίγανη και μανιτάρια σε πολλές μορφές και συσκευασίες.

Στη Σαμαρίνα

PHOTO BY STELLA DESSOU ON UNSPLASH


Το ψηλότερο χωριό της περιοχής, η Σαμαρίνα, βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.420 μέτρων και θεωρείται από τα ψηλότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Το διάσημο βλαχοχώρι, τόπος καταγωγής πολλών επιφανών Βλάχων και σημείο αναφοράς στην ιστορία τους, το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, σφύζει από ζωή. Σε αντίθεση με τον χειμώνα, όπου τα 1.200 και πλέον σπίτια της μένουν στην πλειονότητά τους κλειστά – ο καιρός εδώ δεν αστειεύεται.

Η περιφέρεια της Σαμαρίνας φιλοξενεί δάση με ρόμπολα, οξιές, μαύρη πεύκη, δρυ, ελάτη, σφένδαμο, άρκενθο, κρανιά κ.ά., που με τη σειρά τους φιλοξενούν αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα, λύκους, αλεπούδες, σκίουρους, αετούς, κιρνινέζια, κοτσύφια κ.ά. Κοντά σχετικά στο χωριό, στα 15 χλμ., βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αλλά και η άγρια Βάλια Κίρνα ή Καταραμένη Κοιλάδα ή Κοιλάδα του διαβόλου, με το ρέμα να πηγάζει από τον Σμόλικα και να σχηματίζει καταρράκτες.

Αν θέλεις να περιηγηθείς στο χωριό, είναι πλεονέκτημα η καλή φυσική κατάσταση, καθώς είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με πολλά από τα σπίτια να βρίσκονται ψηλά. Μετά, μπορείς να ξαποστάσεις στην πλατεία, σε μία από τις πολλές ταβέρνες και τα καφέ της.

Στο Δοτσικό

Γρεβενά


Στο Δοτσικό, ένα από τα πιο όμορφα χωριά στον νομό Γρεβενών, νιώθεις το μεγαλείο που προσφέρει ένα ποτάμι διασχίζοντας έναν τόπο. Είναι τόσο κουκλίστικο το χωριό, που δεν σου κάνει καρδιά να το αφήσεις. Με ένα καφέ που προσφέρει τσίπουρα και λιχουδιές και ένα εστιατόριο του οποίου οι μυρωδιές από τα κοψίδια σε μαγνητίζουν από μακριά −  η γαστρονομία πάντα πρωταγωνιστής, ιδίως όταν το καθετί έχει γεύση και είναι σε τιμές που έχεις ξεχάσει ότι υπάρχουν.

Όμως, η ηρεμία και η γαλήνη είναι σε διαρκή μάχη με τις δυσκολίες της επιβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους. Κάτι τους δίνει, κάτι τους παίρνει. Αυτό σκέφτομαι, καθισμένος στον φιλόξενο αυλόγυρο της εκκλησίας, από όπου αγναντεύω το βουνό και το χωριό.

Στο Τρίκωμο

Το χωριό Τρίκωμο αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν είναι από τα πιο δημοφιλή (μολονότι έχει δίπλα ένα από τα πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια, εκείνο του Αζίζ Αγά), αλλά έχει την οικογένεια Ράπτη και αυτό από μόνο του είναι λόγος για να το επισκέπτεται κάποιος κάθε χρόνο – κάτι ξέρουν όσοι και όσες το κάνουν.

Γρεβενά


Οι ξενώνες του Στέφανου Ράπτη (ένας μέσα στο χωριό και ένας στην είσοδό του) και η ταβέρνα του αδελφού του, Γιάννη Ράπτη, είναι τα σημεία όπου θα συναντήσεις κόσμο και θα χαρείς τη σύνδεση με τον τόπο και τη φιλοξενία των κατοίκων του.

***

Η πολύ καλή σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Αθήνα έχει κάνει τα Γρεβενά έναν προορισμό πιο εύκολο από ποτέ. Αξίζει να τον βάλετε στο πρόγραμμά σας. Χωράει και σε ένα τριήμερο. Να πάτε χωρίς στόχους, εκτός από την κράτηση για τη διαμονή σας. Θα εκπλαγείτε για το πόσο όμορφα θα κυλήσουν όλα, με τη μαγεία της αυθεντικής ελληνικής επαρχίας.

***

Η Μανιταρόσουπα της Πέρδικας

Ο Θοδωρής Θεοδώρου, ο chef της Πέρδικας, μοιράζεται τη συνταγή της μανιταρόσουπας για να τη φτιάξουμε και στο σπίτι μας.

Για 15 άτομα ή για 7 που θα φάνε από 2 πιάτα.

Υλικά:

  • 3,5 κιλά μανιτάρια
  • Τρία καρότα
  • 3 κρεμμύδια μεγαλούτσικα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. της σούπας ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια.
  3. Προσθέτουμε τα καρυκεύματά μας.
  4. Προσθέτουμε νερό και τον ζωμό των λαχανικών.
  5. Αφού σιγοβράσουν όλα μαζί, τα σβήνουμε με το κρασί.

 

ΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΛΑΚΙΔΑΣ στα αθηΝΕΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου