Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Αναστολή ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο


Στην αναστολή των ποινικών διώξεων για όσους έχουν χρέη στο ελληνικό Δημόσιο (εφορία, δημόσιες επιχειρήσεις) προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εφόσον έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης στο σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά θα κατατεθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία για όποιον ρυθμίσει και εξυπηρετεί τα χρέη του η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται, ενώ όταν εξοφληθεί το χρέος η δίωξη θα εξαλείφεται. Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «με διάταξη που καταθέτουμε στο σχέδιο νόμου που είναι τώρα στη Βουλή για την κεφαλαιαγορά, εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται. Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει, τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία ανάποδα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά».

Μέτρο – «ανάσα»

Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά δίνεται μία «ανάσα» σε όσους είχαν χρέη μεγάλα, άνω των 100.000 ευρώ και ενώ τα είχαν εντάξει σε ρύθμιση ήταν υπόλογοι έναντι της Δικαιοσύνης, καθώς τους είχε ασκηθεί δίωξη από τις ελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή διαφορετικά ήταν πάντα «ανοιχτοί» σε ενδεχόμενο ποινικής δίωξης. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ οι οφειλέτες είχαν εντάξει το χρέος τους σε ρύθμιση υπό τον κίνδυνο να παραγραφεί η υπόθεση, πριν από την παρέλευση της πενταετίας ασκούνταν ποινική δίωξη, τη στιγμή που οι υπόχρεοι εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Κι αυτό καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες «πατώντας» πάνω στον νόμο 1882/1990 θεωρούσαν ότι η ρύθμιση δεν συνιστά εξόφληση του χρέους και αναγκάζονταν να προχωρούν σε ποινικές διώξεις.

Εάν κάποιος σταματήσει να πληρώνει, θα κινείται ξανά η δικαστική διαδικασία. Οταν εξοφληθεί το χρέος, η δίωξη θα εξαλείφεται.

Με την τροπολογία, λοιπόν, όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής χρηματικών οφειλών ή υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών, η ποινική δίωξη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης και σε περίπτωση εξόφλησης το αξιόποινο εξαλείφεται.


 
 

Ετσι, όσοι οφειλέτες ενταχθούν σε ρύθμιση και για όσο χρονικό διάστημα ισχύει αυτή δεν υποβάλλεται αίτηση από τη φορολογική διοίκηση στον αρμόδιο εισαγγελέα. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, η ΑΑΔΕ οφείλει να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τι προβλέπει ο ισχύων νόμος

Οποιος δεν καταβάλει τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των ελεγκτικών κέντρων ή του τελωνείου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του σε οποιονδήποτε βαθμό ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.


 
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Οι οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανέρχονται σε 47.701 και οι οποίοι ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. Το ποσό που οφείλουν ξεπερνάει τα 12,5 δισ. ευρώ. Επίσης, 9.830 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ χρωστούν 84 δισ. ευρώ στην εφορία. Και γι’ αυτούς μπορεί –εάν δεν έχει ήδη– να ασκηθεί ποινική δίωξη.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου