Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα, τα πέντε από τα 10 κατσικίσια τυριά είναι ελληνικά.
Στην κορυφή βρίσκεται η σφέλα, ένα ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, χωρίς επιδερμίδα, με πολλές μικρές τρύπες στη μάζα του. Είναι ένα πικάντικο, αλμυρό τυρί με πλούσια υπόξινη γεύση. Η παραγωγή της επιτρέπεται μόνο στη νότια Πελοπόννησο, δηλαδή στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Έχει ενταχθεί στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ της Ε.Ε. από το 1996.
Τη δεκάδα, συμπληρώνουν- από την Ελλάδα- η φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασσού, η μυζήθρα, το κεφαλοτύρι και το μανούρι στην πέμπτη, έκτη, έβδομη και δέκατη θέση αντίστοιχα.
Από τα 100 καλύτερα κατσικίσια τυριά, τα 24 είναι ελληνικά:
Σφέλα, 1η θέση
Φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασσού, 5η θέση
Μυζήθρα, 6η θέση
Κεφαλοτύρι, 7η θέση
Μανούρι, 10η θέση
Μαστέλο, 11η θέση
Κατίκι Δομοκού, 13η θέση
Κυνομυζήθρα Κρήτης, 14η θέση
Γαλοτύρι, 16η θέση
Κοπανιστή, 21η θέση
Κρασοτύρι, 25η θέση
Ταλαγάνι, 28η θέση
Μπάτζος, 30η θέση
Κρασοτύρι Κω, 41η θέση
Σουρωτό, 48η θέση
Πηχτόγαλο Χανίων, 49η θέση
Καθούρα, 50η θέση
Ξυνότυρο, 55η θέση
Ξύγαλο Σητείας, 56η θέση
Ανεβατό, 57η θέση
Χλωρό, 60η θέση
Τυροζούλι, 67η θέση
Νάξος Κεφαλοτύρι, 77η θέση
Γίδινο, 97η θέση
thetoc.gr
Τη δεκάδα, συμπληρώνουν- από την Ελλάδα- η φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασσού, η μυζήθρα, το κεφαλοτύρι και το μανούρι στην πέμπτη, έκτη, έβδομη και δέκατη θέση αντίστοιχα.
Από τα 100 καλύτερα κατσικίσια τυριά, τα 24 είναι ελληνικά:
Σφέλα, 1η θέση
Φορμαέλλα Αράχωβας-Παρνασσού, 5η θέση
Μυζήθρα, 6η θέση
Κεφαλοτύρι, 7η θέση
Μανούρι, 10η θέση
Μαστέλο, 11η θέση
Κατίκι Δομοκού, 13η θέση
Κυνομυζήθρα Κρήτης, 14η θέση
Γαλοτύρι, 16η θέση
Κοπανιστή, 21η θέση
Κρασοτύρι, 25η θέση
Ταλαγάνι, 28η θέση
Μπάτζος, 30η θέση
Κρασοτύρι Κω, 41η θέση
Σουρωτό, 48η θέση
Πηχτόγαλο Χανίων, 49η θέση
Καθούρα, 50η θέση
Ξυνότυρο, 55η θέση
Ξύγαλο Σητείας, 56η θέση
Ανεβατό, 57η θέση
Χλωρό, 60η θέση
Τυροζούλι, 67η θέση
Νάξος Κεφαλοτύρι, 77η θέση
Γίδινο, 97η θέση
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου