Οι άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα εκείνων των ημερών του 2002, διηγήθηκαν στον Αλέξη Παπαχελά τα όσα εκτυλίχθηκαν μέχρι και την πλήρη εξάρθρωση της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα επιχειρησιακό σχέδιο των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη σύλληψη μελών της 17Ν.
Ο σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ εξήγησε πώς οι εξελίξεις είχαν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, την ίδια περίοδο που η έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στον Πειραιά, σηματοδότησε την αρχή της κατάρρευσης της οργάνωσης. Όπως δήλωσε, υπήρχε τρόπος προσέγγισης του αρχηγού μέσω του οικογενειακού του περιβάλλοντος, αν και το σχέδιο χαρακτηριζόταν σύνθετο, καθώς "εμπλεκόταν λίγο η Ορθόδοξη Εκκλησία".
Καθοριστικό ρόλο στις έρευνες έπαιξε ένα εύρημα από γιάφκα της οδού Πάτμου, μια προκήρυξη με χειρόγραφες σημειώσεις. Ο Ευστράτιος Κυριακάκης θυμήθηκε τη σημασία του τεκμηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πάνω στην προκήρυξη, παραπομπές χειρόγραφες… Τρελαίνομαι". Μάλιστα, θυμήθηκε ότι είχε δώσει άμεσα εντολή διαφύλαξής του, αφού είπε πως "εδώ κρατάμε τον αρχηγό της 17 Νοέμβρη".
Η ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα συνέδεσε το έγγραφο με άλλα στοιχεία, ενισχύοντας την ταυτοποίηση του αρχηγού. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις και τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν, σκιαγραφούσαν άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας, με διεθνείς επαφές και το προσωνύμιο "Λάμπρος".
Μαρτυρίες από ανθρώπους που τον είχαν γνωρίσει, περιέγραψαν μια προσωπικότητα με καλλιέργεια και έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες, αλλά και έναν χαρακτήρα με εσωτερικές αντιφάσεις. Ταυτόχρονα, πληροφορίες από την ανάκριση του Σάββα Ξηρού, οδήγησαν τις Αρχές σε νησιά του Αιγαίου, όπου πιθανολογούνταν η ύπαρξη εξοχικής κατοικίας.
Η ατάκα σε Γιωτόπουλο: "Πάμε στοίχημα ότι θα σαπίσεις στις ελληνικές φυλακές;"
Οι έρευνες των Αρχών εν τέλει επικεντρώθηκαν στους Αρκιούς ή τους Λειψούς, ως τα πιθανότερα νησιά στα οποία ενδεχομένως βρισκόταν το σπίτι αυτό.
Στο Αστυνομικό Τμήμα της Λέρου, ένα τηλεφώνημα θα προκαλούσε αναστάτωση.
"Γύρω στις 10 το πρωί δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον υποστράτηγο", περιέγραψε ο Λάμπρος Κούτρας, ταξίαρχος που υπηρέτησε στο ΑΤ Λέρου την περίοδο 1999-2005. Σε αυτό, ο Στυλιανός Σύρος του έδωσε εντολή να διεξάγει έρευνα στα προαναφερθέντα νησιά.
Οταν πια επιβεβαιώθηκε πως ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη βρισκόταν στους Λειψούς, ο Φώτης Νασιάκος περιέγραψε πώς "τέθηκαν επί τάπητος" πολλά και διαφορετικά σενάρια, ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία η σύλληψη.
Ο Φώτης Παπαγεωργίου, επικεφαλής Ειδικής Μονάδας Ερευνών για την 17Ν την περίοδο 1993- 99 και επικεφαλής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΔΑΕΕΒ από το 1999 έως το 2006, αναφέρθηκε στην πρώτη του επαφή με τον Γιωτόπουλο. Ο διάλογος είχε ως εξής:
"Μπαίνω μέσα στο σταθμό των Λειψών και ήταν σε μια καρέκλα μόνος, έτσι δεμένος ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Του λέω: 'Γεια σου Λάμπρο'. Με κοιτάει και μου λέει: 'Λάμπρο; Τι όνομα είναι αυτό;'. Τότε του λέω: 'Γεια σου Αλέκο'. Μου λέει: 'Είσαι Νενέκος'. Του απαντάω: 'Είμαι Έλληνας αξιωματικός, πατριώτης'. Το γυρίζει στον πληθυντικό και μου λέει: 'Κι αν εσείς δεν είστε, είναι οι πάνω από σας. Πάμε στοίχημα ότι σε λίγες ώρες θα είμαι στο Γκουαντάναμο;'. Του λέω: 'Πάμε στοίχημα ότι θα σαπίσεις στις ελληνικές φυλακές;'".
Ο Γιωτόπουλος βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον Περατικό, τον οποίο δολοφόνησε η 17 Νοέμβρη
Στο ίδιο πλαίσιο αποκαλύψεων, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Παύλου Αποστολίδη, πρέσβης ε.τ. και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με πρόσωπο που αργότερα δολοφονήθηκε από την οργάνωση.
Οπως περιέγραψε, επικαλούμενος τα λεγόμενα παιδικής του φίλης, ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη έχει τύχει να δειπνήσει μαζί με τον Κωστή Περατικό στην Πάτμο. "Τρομερό αυτό, δηλαδή είχε φάει μαζί με τον άνθρωπο που στη συνέχεια δολοφόνησε", σημείωσε.
Η συνολική εικόνα που αναδύεται, καταρρίπτει τον μύθο των "υπερανθρώπων". Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: "Μα, καλά, αυτοί ήταν;", με την απάντηση να έρχεται ξεκάθαρα: "Ε, αυτοί ήταν λοιπόν".
Από την πλευρά της Πολιτείας διατυπώνεται η θέση ότι η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά, με τη διαβεβαίωση πως "η οργάνωση αυτή ανήκει στο παρελθόν" και ότι δεν υπάρχει καμία σκιά γύρω από την εξάρθρωσή της.
Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως σήμερα νιώθει πως μπορεί να κοιτάξει τους Έλληνες στα μάτια και να προσυπογράψει αφενός ότι δεν υπάρχει κάποια συγκάλυψη γύρω από την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και αφετέρου πως δεν αφέθηκαν, επί τούτου, ασύλληπτα μέλη της "με πλήρη βεβαιότητα, εντιμότητα, αλήθεια".
Η εξάρθρωση της 17Ν συνοδεύτηκε από έντονο συναισθηματικό φορτίο για τα θύματα και τις οικογένειές τους. "Τώρα, μπορώ να πεθάνω", δήλωσε πατέρας ενός εκ των θυμάτων, μόλις αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δράστη.
Ιδιαίτερα συγκλονιστικά ήταν τα λόγια άλλων συγγενών θυμάτων, που υπενθύμιζαν το ανθρώπινο κόστος από τη δράση της 17Ν. "Το μόνο που κάνατε, ήταν να κάνετε τη ζωή μου χειρότερη", τονίζεται σε ένα φορτισμένο μήνυμα που συνοψίζει το αποτύπωμα της τρομοκρατίας στις ζωές όσων επλήγησαν.
thetoc.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου